Hrvatski radio

Radio Osijek

Sustav navodnjavanja Blata-Cerna i Agrotehnološki centar u Cerni

25.07.2019.

17:04

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Agrotehnološki centar služit će za skladištenje i doradu povrća i voća. Proizvođačima će omogućiti bolje uvjete poslovanja, odnosno veću konkurentnost .

Taj će centar, uz novi sustav za navodnjavanje Blata-Cerna od 550 ha, koji bi trebao profunkcionirati ujesen, značajno podignuti konkurentnost proizvođača u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vrijednost te dvije investicije je oko 65 milijuna kuna, rekao je načelnik Cerne Goran Begović i dodao: "Naša je blagodat da je Cerna okružena vodom te da su sve naše poljoprivredne površine u privatnom vlasništvu, što je olakšavajuća okolnost. Tek ćemo u godinama koje dolaze postati svjesni važnosti tog projekta, ne samo za Cernu i Vukovarsko-srijemsku županiju, nego i za sve ostale županije koje imaju mogućnosti za navodnjavanje. Agrotehnološki centar  proizvođačima će omogućiti i bolje uvjete poslovanja jer će se u njemu uz skladištenje, hlađenje i doradu održavati i savjetovanja te edukacije, kao istraživanje i razvoj novih tehnologija proizvodnje u suradnji sa znanstvenim institucijama".   

"Pokazalo se da su znanje i tehnologija jeftini i dostupni. Slavonija se može pohvaliti sa snažnom prirodnom osnovom - tlom i vodom, a sustav navodnjavanja nadgradnja je svemu tome. Agrotehnološki bi centar morao objediniti širu zajednicu proizvođača da uspješnije koriste prirodnu osnovu. Omogućit će to veću konkurentnost, tržnu uspješnost, povećanje produktivnosti te otvaranje novih radnih mjesta. Uvjeren sam da će ovo što sad odrađujemo doslovno biti pilot projekt za širu zajednicu zato što nitko nije na ovako sretan način spojio osnovu s investicijama i znanošću. Cilj je najbolja svojstva proizvoda s ovih prostora unaprijediti i uspješno tržiti", istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.   

"Sustav za navodnjavanje Blata-Cerna i budući Agrotehnološki centar ugrađeni su u strategiju razvoja Vukovarsko-srijemske županije, prošli su na natječaju za europske  fondove i uskoro ćemo dovesti vodu do svake parcele. Agrotehnološki centar pomoći će proizvođačima u planiranju poslovanja i ostvarenju konkurentnosti na glabalnom, ali i lokalnom tržištu. Izgradnja Agrotehnološkog centra službeno je počela danas, a radovi bi trebali biti završeni u idućih 18 mjeseci", pojasnio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. 

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i načelnik Cerne Goran Begović, foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.