Hrvatski radio

Radio Osijek

Sustavna skrb Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

02.04.2020.

14:11

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/arhiva/M.P.

foto Radio Osijek/arhiva/M.P.

Foto: - / -

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom od početka pandemije koronavirusa izdao je niz preporuka osobama s invaliditetom, poslodavcima, institucijama... Problemi roditelja djece s teškoćama, dostupnost medicinske skrbi, psihosocijalna pomoć - samo su neke teme čestih upita.

Ured pravobraniteljice reagira i u pojedinačnim slučajevima s kojima se građani javljaju u središnji i područne urede a na dnevnoj bazi i na teškoće koje uočavaju, a savjetnik pravobraniteljice u Područnom uredu u Osijeku Mario Burek kaže da je najviše pitanja u području rada i to osoba s invaliditetom koje moraju stići na radno mjesto te roditelja djece s teškoćama kojima poslodavac nije mogao omogućiti rad od kuće. Pravobraniteljica Anka Slonjšak je  nadležnim ministarstvima i Saboru uputila prijedlog o paketu zakona kojima bi se roditeljima djece s teškoćama omogućilo da brinu o djeci a da im ne bude ugroženo radno mjesto.  

Odgovarajuća medicinsku skrb i njena dostupnost obzirom i na propusnice koje građani trebaju imati ako moraju iz mjesta prebivališta, tema je čestih upita uredu pravobraniteljice. Ključno je redovito pratiti upute Nacionalnog stožera o izdavanju propusnica, a Ured će pokušati pomoći i u pojedinačnim slučajevima ako se pojave problemi u procesu izdavanja propusnica obzirom da osobe s invaliditetom iz manjih mjesta često trebaju zdravstvenu skrb u gradovima. Inicijativom Ureda osobe koje trebaju rehabilitaciju, fizikalnu terapiju u kući ili zdravstvenu njegu mogu dokumentaciju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje uputiti elektroničkom poštom.   

Suradnjom Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih aktiviran je broj  091 120 0028  na kojem putem SMS ili Viber poruka gluhe i nagluhe osobe, koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni, mogu dobiti psihosocijalnu podršku.

sugovornik u programu Radio Osijeka bio je savjetnik pravobraniteljice u Uredu u Osijeku Mario Burek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.