Hrvatski radio

Radio Osijek

Sutra kreće obnova savskog nasipa

17.05.2017.

15:32

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radovi počinju na prve dvije dionice nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške ukupne vrijednosti 58 milijuna eura, od kojih je 50 milijuna bespovratnih sredstava. Oko 20 milijuna kuna osigurano je za najugroženije dionice.

Ukupna duljina nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške je 237 km. Istražnim radovima  utvrđeno je  da treba rekonstruirati 187 km, a prve dionice su 10 km u Vukovarsko- srijemskoj  te 5 km u Brodsko- posavskoj županiji. One su ocijenjene kao prioritetne , jer je tu tlo najnestabilnije. Cilj je i želja povećati razinu sigurnosti na području županjske Posavine- rekao je generalni direktor Hrvatskoh voda Zoran Đuroković prigodom obilaska gradilišta. Najavio je i druge, dodatne  projekte. Na natječaju je prošao i projekt prekogranične suradnje Hrvatska- Srbija koje će zajedno istraživati mogućnost upuštanja velikih voda u Spačvansko- borovički šumski bazen. Početku radova nazočio je i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg koji je istaknuo kako su Hrvatskoj zbog klimatskih promjena potrebne kratkotrajne, a to je obnova savskog nasipa, i dugoročne mjere, kao što je strategija niskougljičnog razvoja da imamo Hrvatsku sa niskim emisijama ugljika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.