Hrvatski radio

Radio Osijek

Sutra slijede nove mjere - upitno održavanje OLJK-a

27.06.2020.

18:31

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Sutra slijede nove mjere - upitno održavanje OLJK-a

Sutra slijede nove mjere - upitno održavanje OLJK-a

Foto: - / -

Osječko-baranjski županijski Stožer civilne zaštite od sutra će početi s donošenjem mjera čiji je cilj suzbijanje epidemije koronavirusa, Kako je najavio načelnik stožera Goran Ivanović, sve priredbe planirane za sljedeći vikend sigurno će biti otkazane.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako je županijski Zavod za javno zdravstvo dobio je nalog da napravi procjenu mjera, koje se moraju poduzeti od sutra i to će sutra biti glavni zaključak sjednice Stožera.
"Mislim da će sve priredbe koje su zakazane za idući vikend sigurno biti otkazane, to je jedna od mjera koju moramo donijeti kako bi smanjili kretanje", rekao je Ivanović i dodao da će u Stožeru večeras imati procjenu epidemiologa.
Kako je rekao, Zavod za javno zdravstvo je dao preporuku gradu Osijeku da se i Osječko ljeto kulture prebaci na neki drugi termin, odnosno da se ne održi od 29. lipnja do 8. srpnja, "već će se za tu priredbu tražiti novi termin".
U međuvremenu je iz županijskog stožera civilne zaštite rečeno kako konačna odluka o održavanju OLJK-a nije donesena, ali da bi se trebale odgoditi sve manifestacije najavljene u zatvorenom prostoru."One koje se trebaju održati na otvorenom, otkazat će se ako se ne budu mogle održati pod mjerama koje propisuje epidemiolog. Sutra ćemo imati preporuke epidemiologa i na temelju toga će biti donesena odluka. Razmatraju se i drugi termni za OLJK, ali realno - još nije odgođen", doznajemo iz Stožera.
Ivanović je najavio kako će na sutrašnjoj sjednici Stožer "imati na vezi"  đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, koji je u samoizolaciji. "I s njim ćemo proći dio mjera koji se odnosi na sakralne objekte, jer dolaze blagdani koji okupljaju puno vjernika. Donijet ćemo mjere koje su u interesu građana", rekao je Ivanović.
Potvrdio je da od 23 novoboljelih u Đakovu sedmero djece, ukupno trenutno devet, a od 108 oboljelih u Županiji 82 ih je iz Đakova,  gdje ima nekoliko žarišta.  Epidemiolozi ulažu napore da evidentiraju sve kontakte oboljelih, rekao je.
Na upit je li moguća mjera karantene za grad Đakovo, Ivanović je rekao da to sigurno neće biti opcija, jer misli da se u sinergiji odgovornih ljudi mogu donijeti releventne odluke koje će pomoći suzbijanju virusa.
"Bojim se da nećemo doći do brojke od nula oboljelih, ako ne donesemo mjere koje sprječavaju širenje ovoga virusa", rekao je Ivanović i dodao kako će se pojačati budnost općinskih i gradskih stožera Civilne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.