Hrvatski radio

Radio Osijek

Sutra svi trčimo protiv ovisnosti

27.11.2015.

15:07

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek svake godine od 15. studenog do 15. prosinca nizom aktivnosti obilježava Mjesec borbe protiv alkoholizma, nikotinizma i ovisnosti o drogama... U subotu, 28. studenoga, organizirane su dvije utrke.

"Bavljenje sportom, kao jednom od zdravih preokupacija mladih koja pomaže u razvoju organizma i osobnosti pa time i napretku kakvoće života pojedinca, predstavlja važan faktor u primarnoj prevenciji ovisnosti, ali i prevenciji drugih oblika devijacija u ponašanju, kao što su nasilje, vandalizam i slično", ističu organizatori akcije iz osječkoga Crvenog križa. 

Svjesni važne uloge sporta u prevenciji ovisnosti, Udruga Zdravo trčanje i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Gradom Osijekom u cilju promocije sporta kao aktivnosti usmjerene prevenciji ovisnosti i u cilju „mobilizacije“ građana svih dobnih skupina, posebice djece i mladih, pored ostalih aktivnosti tijekom Mjeseca borbe protiv alkoholizma, nikotinizma i ovisnosti o drogama organiziraju tradicionalne utrke „Trčanjem protiv ovisnosti 2015.“

Obje utrke održat će se u subotu 28. studenoga 2015.  godine sa startom u 15 sati na osječkoj Promenadi ispred Veslačkog kluba Iktus  u sklopu IX kola Lige Zdravo trčanje. Prva utka se trči u dužini od 4,2 kilometra, a druga u dužini od 10 kilometara.

Sudionici u utrkama trebaju uplatiti kotizaciju od 10 kuna (startninu ne plaćaju rođeni 1997. godine i mlađi), a utrke nemaju vremensko ograničenje. Također je dopušteno i hodanje, bez ili sa štapovima za nordijsko hodanje, a zanimljivo je kako je ove godine moguće nastupiti u utrci i zajedno s kućnim ljubimcima.

Nakon utrke planirano je uobičajeno druženje uz kiflice, kolače i osvježavajuće napitke.

Utrke su jedna u nizu planiranih aktivnosti koordinacije „Legiranje, Ne drogiranje“ u sklopu programa obilježavanja Mjesec borbe protiv alkoholizma, nikotinizma i ovisnosti o drogama. Dionici koordinacije „Legiranje, ne drogiranje“ u 2015. godini su: Policijska uprava Osječko-baranjska Odjel prevencije, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Osječko-baranjska županija Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Grad Osijek Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga „Ne-ovisnost“, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Građanska prevencija „Osječka škola“, Cromsic, Udruga „Zdravo trčanje“, PRONI centar za socijalno podučavanje Osijek  i Udruga Veliki brat velika sestra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.