Hrvatski radio

Radio Osijek

Suvremena tehnologija za učenike Strojarske škole

26.04.2016.

12:53

Autor: Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Strojarskoj tehničkoj školi Osijek otvorena je CNC radionica, opremljena suvremenim strojem za obradu metala, nabavljenim uz pomoć županije osječko-baranjske .

Vrijednost stroja je približno 400 tisuća kuna. Četvrtinu tog iznosa osigurala je Osječko-baranjska županija, a ostatak će platiti škola iz vlastitih prihoda u iduće tri godine. Ovoj i budućim generacijama učenika tako će biti pružena nova obrazovanja za budućnost, rečeno je na svečanosti.


Školi se time otvara mogućnost za razvoj u području CNC tehnologije, te za potencijalni prvi tehnički edukacijski centar takve vrste u zemlji.
"Radionica će, vjerujemo, puno pomoći našim učenicima u osposobljavanju u okviru njihove struke. Mi smo strukovna škola, a strukovna škola treba veliku pažnju pokloniti vježbama i praktičnoj nastavi. Ovaj stroj će našim učenicima omogućiti da se za svoje buduće zanimanje osposobe na suvremenoj tehnologiji. Naši budući CNC operateri sada imaju izvanredne uvjete, materijalno-tehničke mogućnosti škole su se znatno poboljšale i vjerujemo da će njihove kompetencije biti znatno bolje. Učenici neće dobiti samo certifikat za rukovanje tim strojem, već će dobiti stvarno znanje i bit će aktivno osposobljeni da se sutra, čim završe našu školu, mogu aktivno uključiti u radni proces u svojim poduzećima. Istodobno se usavršavaju i naši nastavnici, da bi svoja znanja mogli što bolje prenositi učenicima“, istaknuo je u razgovoru za Radio Osijek ravnatelj Strojarske tehničke škole Ivan Adrić.
"Bez ulaganja u opremu, a time i u učenike i njihove kompetencije nema daljnjeg razvoja u ovom području, što se nažalost događalo ovih godina. Mislim da bi ovako trebale raditi i druge škole i ovako se opremiti", ustvrdio je Damir Zvonar iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.