Hrvatski radio

Radio Osijek

Suze svetog Lovre gledane s bajera

13.08.2015.

11:06

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga izviđača Slavonski hrast iz Osijeka organizirala je promatranje "zvijezda padalica" odnosno suza Svetog Lovre na osječkom bajeru na Jugu 2.

Oko 150 zainteresiranih građana promatralo je sinoć na bajeru na Jugu 2 "suze svetog Lovre", odnosno Perzeide- djeliće kometa Swift-Tuttle koji izgledaju poput zvijezda padalica. Svake godine tijekom kolovoza spomenuti komet presijeca Zemljinu putanju. Kroz roj meteora naš će planet prolaziti još dva tjedna tako da će se i dalje moći promatrati ovaj spektakl.  

Osječki zaljubljenici u astronomiju mogli su zahvaljujući udruzi Slavonski hrast promatrati suze svetog Lovre dalekozorima ili ležeći na običnim "dekicama", a nakon četverosatnog promatranja zvjezdanog neba mnogi su odlučili i zoru dočekati u prirodi, spavajući pod šatorima ili pod vedrim nebom. 

U nastavku poslušajte razgovor iz emisije "Dobar dan" Radio Osijeka. U goste nam je došao Igor Miklavčić, fizičar i član izviđačke udruge Slavonski hrast iz Osijeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.