Hrvatski radio

Radio Osijek

Svaka je procjena nezahvalna, a sve ovisi o svima nama

30.03.2020.

15:01

Autor: Tatjana Mautner

Svaka je procjena nezahvalna, a sve ovisi o svima nama

Svaka je procjena nezahvalna, a sve ovisi o svima nama

Foto: - / -

"Poruka ostani doma je poruka da smo tamo najsigurniji", izjavio je predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su izneseni najnoviji podaci - 77 više slučajeva je nego jučer. Ukupno je 790 bolesnika.

"U Hrvatskoj je u proteklih 25 sati 77 potvrđenih novooboljelih od koronavirusa, ukupno 790, a preminulo je 6 osoba. Izliječene su 64 osobe, što je 12 više od jučer. Na respiratoru je 27 osoba. Učinjeno je 6404 testiranja, znači 504 na dnevnoj bazi", objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. "Hrvatska je vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana u svrhu prevencije širenja ove infekcije. Veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga smo danas gdje jesmo i zbog toga je naša krivulja i dalje linearna. Apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere, drži uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije ove infekcije. Ako to bude tako naši rezultati će i nadalje biti pozitivni", rekao je Beroš.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je epidemiološko i zdravstveno stanje je povoljno. "To možemo zahvaliti zajedničkim naporima svih zdravstvenih djelatnika, kriznog stožera i svih naših građana. Najveći broj stanovnika dosljedni provodi higijenske sve mjere koje propisuje stožer, ostaje doma, drži socijalnu distancu, pomaže starijim građanima kojima je pomoć potrebna. Ponekad se dogodi da imamo i slabu kariku - ima jedan manji dio koji se ne pridržava i krši propisane mjere. Svaki dan se izvještava koji krše samoizolaciju", izjavio je Capak i nastavio: "Kad se donese neka mjera treba osigurati i njezino provođenje. Policija nadzire i pohvalio bih ih jer to rade odlično. Novinari nas pitaju da komentiramo neku situaciju, a da nismo saslušali jednu i drugu stranu i onda naša ocjena nije objektivna i često posluži za pogrešno informiranje građana. Spomenuo bih da je naš dr. Kaić, ne znajući za obje strane događaja koji se dogodio u Splitu, iznio jednu prestrogu ocjenu postupanja policije. Potrebno je provoditi nadzor i potrebno je da policija upozori one koji krše ono što smo mi propisali, isto tako da postupa, možda ponekad i privede nekoga. to je potrebno jer se neki ne drže mjera i policija mora osigurati provođenje mjera. Uložili smo silan trud da balansiramo između mjera da se život nastavi koliko je to god moguće bez namjere kršenja ljudskih prava i prava građana i da tako osiguramo sprječavanje širenja koronavirusa", rekao je Capak.
"Jako je teško procijeniti hoće li se građani držati propisanih mjera ili neće. Jučer sam iznio svoju osobnu procjenu koliko će biti otprilike biti oboljelih i kad mislim da bi se s mjerama moglo prestati. To se može pokazati jako pogrešnim. Spomenuo sam taj početak šestog mjeseca. To je procjena nas nekoliko koji smo razgovarali o našim brojkama, krivulji, o disciplini građana. Radi se isključivo o osobnoj procjeni, a ne da će 1. lipnja prestati mjere koje smo propisali", objasnio je Capak procjenu.
Ministar Božinović je rekao da i dalje dobivaju jako puno upita pravnih i fizičkih osoba koji žele pomoći Republici Hrvatskoj u borbi protiv koronavirusa. Svi oni koji žele pomoći mogu pronaći potrebne informacije na mrežnoj stranici koronavirus.hr.

"Donacijski program koji je pokrenula Vlada omogućuje svima da doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski crveni križ", rekao je Božinović. Dodao je kako je jučer 29. ožujka na telefon 112 zaprimljeno 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije, a dosad je evidentirano 3479 dojava, a izvršenim provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjera samoizolacije o čemu je izviješten državni inspektorat. "Policija obilazi i provjerava poštuju li se mjere socijalne distance - ulice, tržnice, mjesta javnog okupljanja. Policija upozorava i radi to ne da bi trenirala strogoću nego to radi zbog zaštite svih nas. Policijski službenici su najugroženiji nakon zdravstvenih radnika zbog brojnosti kontakata. Šest je policijskih službenika je pozitivno na koronavirus. bodimo računa o zaštiti naših ljudi. Nitko ne treba brinuti o tome je li policija provodi zakon i postupa li u skladu sa zakonom jer mi to činimo", poručio je Božinović.

Na pitanje o nedostatku zaštitne opreme, Božinović je rekao da se ona distribuira preko županijskih stožera civilne zaštite, a na razini državnih institucija distribuira se hijerarhijskom linijom i tijekom dana raspoređuje po terenu.
Specijalizirane trgovine na tržnicama rade do 13 sati, rekao je Božinović.
 
S obzirom da je postupanje policije u Splitu otvorilo pitanje je li o ograničeno slobodno kretanje građana unutar mjesta prebivališta, Božinović i Capak poručuju da nije uveden policijski sat, ali je savjet građanima da ostanu doma ako baš ne moraju izaći van zbog posla ili opskrbe. "Smije se izaći, ali bez prilaženja drugima. Ljudi mogu prošetati ako se drže socijalnog distanciranja, ali bi im savjetovao da ostanu kod kuće i drže se preporuka", istaknuo je Capak.
"Samo pridržavanje mjera će omogućiti da se infekcija sporije širi i tada će se moći i ublažiti propisane mjere. Zasad moramo držati distancu i voditi računa o osobnoj higijeni. Da su svi kojima je propisana samoizolacija ostali doma, i danas bismo imali blaže mjere", zaključno je poručio Božinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.