Hrvatski radio

Radio Osijek

Svaki drugi testirani je pozitivan - "To je rezultat dobre trijaže"

12.11.2020.

14:16

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Ivan Hampovčan

Ivan Hampovčan

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji testirano je 416 uzoraka, od kojih je 200 bilo pozitivno na koronavirus, što je gotovo 50 posto. U osječko-baranjskom Stožeru civilne zaštite to ne smatraju alarmantnim, već posljedicom pravilne trijaže i fokusiranog testiranja.

Načelnik Stožera Ivan Hampovčan izjavio je novinarima kako je očigledno  da se pravilnom trijažom postupak testiranja fokusira na osobe za koje postoji realna procjena da su zaražene. "Nema rasipanja i masovnoga testiranja, zato imamo pokazatelje da je između 40 i 50 posto testiranih pozitivno", rekao je Hampovčan. Na upit hoće li Stožer poduzimati nove mjere, s obzirom na takav omjer testiranih i zaraženih osoba, Hampovčan odgovara kako podataka o 50 posto zaraženih ne smatraju alarmantnim, nego, uvjetno rečeno, metodološki dobrim. "Nije cilj svaki dan testirati 5000 ljudi i doći do broja koji bi vjerovatno bio nešto veći", rekao je načelnik županijskog stožera. Ističe kako se često ponavljaju prigovori građana, koji dobiju mjeru samoizolacije, a onda danima čekaju testiranje.
"Svi koji budu upućeni u samoizolaciju ne idu automatski na testiranje. Većina ih niti ne ode, dio njih koji razviju simptome u iduća tri do četiri dana budu upućeni na uzimanje uzorka", pojasnio je Hampovčan.
"S obzirom na epidemiološku sliku i naše Županije kao i cijele Hrvatske, veliki je broj osoba sa simptomima koje čekaju testiranje. Kapaciteti su razmjerno veliki (zajedno KBC-a i ZZJZ OBŽ), ali i dalje nedostatni da se tijekom 24 sata testiraju sve simptometske osobe. Upravo je zbog toga dobra mjera samoizolacije. Testiranje će i nakon sedam dana pokazati prisutnost virusa u organizmu i potvrditi dijagnozu koja se pretpostavlja. Trenutno na tržištu rada nema mikrobioga tako da ZZJZ nije u mogućnosti osigurati dodatne timove. Podatak da je oko 50% testiranih osoba pozitivno na koronavirus govori kako se radi dobra epidemiološka trijaža, a upravo će kvalitetna trijaža doprinijeti smanjenju lista čekanja na testiranje", rekao je Ivan Hampovčan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.