Hrvatski radio

Radio Osijek

"Svaki hrvatski građanin mora imati slobodu odabira cijepiti se ili ne!"

15.11.2021.

14:51

Autor: Mirta Milas

Foto: Domovinski pokret

Foto: Domovinski pokret

Foto: - / -

Istaknuli su to konferenciji za novinare u Vukovaru čelnici Domovinskog pokreta koji navode kako su Vlada i Stožer nepromišljenim izjavama doveli hrvatsko društvo na rub ponora .

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić istaknuo je kako će DP tražiti da sve mjere koje Stožer ubuduće propiše budu donesene u Hrvatskom saboru dvotrećinskom većinom. "Sabor je zakonodavno tijelo, najviše u Hrvatskoj, i mislimo da takve restriktivne mjere kojima se ograničavaju prava ljudima na posao i odlaske u bilo kakve institucije moraju ipak donijeti saborski zastupnici, i to dvotrećinskom većinom". Prema Rezoluciji Vijeća Europe 2361 iz siječnja ove godine cijepljenje nije obvezno i nitko ne smije vršiti politički, socijalni i drugi pritisak na građane da se cijepe, ako oni sami to ne žele. Također, nitko ne smije biti diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen, podsjetio je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić te dodao kako je na čelu Vijeća Europe Marija Pejčinović-Burić.

Nasilno uvođenje cijepljenja i neustavno ucjenjivanje građana uvođenjem Covid potvrda od strane Stožera i hrvatske Vlade kritizirao je i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Istaknuo je kako se dugogodišnja kriza upravljanja Hrvatskom razbuktala u pandemijskom razdoblju te se približila kritičnoj točki u kojoj hrvatskom društvu prijeti pad u ponor socijalnog kaosa. Penava nastavlja kako se Domovinski pokret zauzima za slobodu odabira svakog pojedinca, koji može odlučiti hoće li se cijepiti ili ne: "Nesuvisle, nekonzistentne, politički motivirane odluke Stožera dovele su do podjele hrvatskog društva na cijepljene i necijepljene. To je zadnje što nam treba u ovom trenutku. Domovinski se pokret kao i naš Ustav te barem formalno sve političke opcije u Hrvatskoj, zauzima za slobodu odabira. U tom smislu mislim na cijepljene - koji su kronični bolesnici i imaju se potrebu cijepiti te su to odabrali kao svoj izbor. Očekujem od sustava i svih nas da im u tome budemo potpora. Ima i onih koji se odbijaju cijepiti iz bilo kojeg razloga - bilo da su preboljeli covid, bilo da ga nikada nisu imali ili iz svojih političkih, vjerskih ili drugih uvjerenja. Ono što nam naša država i Ustav jamče je sloboda izbora. No, nepromišljenim smo se izjavama doveli do toga da se na necijepljene gleda kao na  nižu kastu, na nekoga kome se prijeti i tko je u podređenoj poziciji, na rubu da ga društvo odbaci. Odlučno se tome suprotstavljamo i iskazujemo solidarnost sa svim djelovanjima koja se legitimnim načinima suprostavljaju pripremi i provedbi nasilnog cijepljenja. U uvjetima gdje cjepivo ne spriječava zarazu i širenje bolesti među populacijom, zadnje je što nam treba dijeliti hrvatsko društvo. Poručujem Stožeru i Vladi da ne stvaraju nemir i paniku među ljudima, nego da jačaju tehničke i ljudske kapacitete kako bi svaki građanin Hrvatske, cijepljen ili necijepljen, imao sigurnost da će - u slučaju potrebe - dobiti najbolju zdravstvenu skrb.  Pozivam Vladu i Stožer da šire optimizam, povjerenje i zajedništvo. Volio bih da nam pojasne kamo nas to vode s ovakvom politikom? Očitujte se po pitanju svojih stremljenja i ciljeva. Osuđujete li ili se kanite postaviti isto kao u australskoj državi Viktoriji, koja unatoč razini cijepljenih od 87 posto, prijeti necijepljenim građanima da će im uništiti život? Pozivam premijera Plenkovića neka bude otvoren prema hrvatskom narodu i odgovori na ovo pitanje!"          

Stipo Mlinarić, Mario Radić i Ivan Penava iz Domovinskog pokreta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.