Hrvatski radio

Radio Osijek

Svaki treći testirani u OBŽ pozitivan – čak 143 novozaražene osobe

16.04.2021.

10:30

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

U slavonskim županijama u protekla 24 sata 424-ero je novozaraženih. U Osječko-baranjskoj evidentirana su 143 nova slučaja, Brodsko-posavskoj 132, Vukovarsko-srijemskoj 91, Požeško-slavonskoj 41 te u Virovitičko-podravskoj 17. Tri osobe su preminule.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 434 uzorka od kojih su 143 bila pozitivna na koronavirus, što je udio od čak 33 posto. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 57 i 87 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 65 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (46) na području grada Osijeka, zatim 11 na području Čepina, 10 Našica, te osam na pordučju Đakova. Na bolničkom se liječenju nalaze 122 osobe oboljele od COVID-19, i to 89 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 19 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 33 pacijenta s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 1.083 osobe. Policijski su službenici proveli 27 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja, i to na području Belog Manastira i Dalja – prekršaje su počinili državljani Nizozemske i Srbije.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđena su 122 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 potvrđenih PCR uređajem te još 10 pozitivnih nalaza potvrđenih brzim antigenskim testovima. Najviše ih je iz Slavonskog Broda (25) i Nove Gradiške (24), dok ostali dolaze iz dvadesetak naselja. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 9.936, oporavilo se 9.310 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 368 na 443. U novogradiškoj je bolnici preminuo muškarac, 1935. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-a19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 183. Hospitalizirano je 57 covid pacijenata (4 manje nego prethodni dan) od kojih je sedmero na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 1.010 osoba (102 osobe više nego prethodni dan). 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 346 osoba od kojih je 91 bila pozitivna na koronavirus (87 na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenskom testu), izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Udio pozitivnih među testiranima je visokih 28,4 posto. 37 novozaraženih je iz Vinkovaca, 13 iz Vukovara, 9 iz Ivankova, po 3 osobe iz Jarmine, Prkovaca i Vođinaca, po 2 iz Andrijaševaca, Gaboša, Retkovaca, Rokovaca, Slakovaca i Tovarnika, te po 1 osoba iz Antina, Bobote, Borova, Gunje, Marinaca, Novih Jankovaca, Nuštra, Privlake, Račinovaca, Starih Jankovaca i Trpinje. Na bolničkom su liječenju 53 covid pacijenta, dok je 368 zaraženih u kućnoj izolaciji. Među pozitivnima na SARS-CoV-2 je osam djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 8 nastavnika i 11 učenika. U samoizolaciji na području županije je 726 osoba – iz sustava zdravstva 7 djelatnika (1 liječnik, 4 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik), iz sustava obrazovanja 17 nastavnika i 91 učenik.

Visok udio zaraženih među testiranima (27,7%) prisutan je i u Požeško-slavonskoj županiji - na posljednjem testiranju obrađeno je 148 uzoraka, od kojih je 41 bio pozitivan na koronavirus. Na tom su području trenutno aktivna 244 slučaja zaraze – na bolničkom je liječenju 18 covid pacijenata, 226 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 535 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi povećanje broja novozaraženih. Od 107 analiziranih, kod njih 17 je detektiran virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Najveći broj novozaraženih dolazi s područja Virovitice (7), četvero ih je iz Slatine, troje iz Pitomače, po jedna osoba iz Suhopolja i Voćina, dok kod jedne osobe nije navedeno mjesto od kuda dolazi. Na bolničkom liječenju u virovitičkoj Općoj bolnici nalazi se sedamnaest COVID-19 pozitivnih pacijenata od kojih je jedan na respiratoru. Jedna se pacijentica nalazi u Respiracijskom centru KBC-a Osijek. Od početka epidemije korona virusa s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazile su se 3.773 osobe, a stotinu i šesnaest ljudi preminulo je od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.