Hrvatski radio

Radio Osijek

Sve je spremno za 29. Đakovačke bušare

03.02.2023.

14:51

Autor: Hina/HRT Radio Osijek/DL

Bušari

Bušari

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Središnji program najveće pokladne manifestacije istočne Hrvatske Đakovačkih bušara bit će subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače, a prve priredbe održavaju se sutra, rečeno je na predstavljanju programa i manifestacije u Đakovu. To su na konferenciji za novinare u maloj gradskoj vijećnici najavili gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Središnji program velika je pokladna povorka od 40-ak skupina i 1500 do 1700 sudionika pod maskama iz svih krajeva Hrvatske te iz Slovenije i Mađarske koja će u subotu, 11. veljače proći gradskim središtem, a tada će gradonačelnik i ključeve grada predati bušarima.

Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo što se bušari nakon dvije pandemijske godine vraćaju u punom sjaju, a ove godine, uoči jubilarnih 30. bušara sledeće godine, donose mnoge novosti, o čemu je govorila direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek. Ona je najavila novi vizualni identitet te manifestacije.

Važnost Đakovačkih bušara prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica, koja ih je na svojim društvenim mrežama istaknula zajedno sa Samoborskim fašnikom, koji je već 197. po redu, te Riječkim karnevalom, rekla je Burek,

U velikoj pokladnoj povorci bit će, kako je rekla, maske koje su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine te moderne maske s područja Dalmacije, Rijeke i drugih krajeva Hrvatske. Dodala je kako su smještajni kapaciteti u Đakovu za bušare najvećim dijelom popunjeni.

U program 29. đakovačkih bušara ove su se godine uključili i gradovi - prijatelji Đakova: Sinj, Vrlika i Tomislavgrad (BiH).

Oni će, među ostalim, sudjelovati i u programu Bušarenju u subotu, 11. veljače na đakovačkom korzu, gdje će biti gastronomski sadržaji, prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda, ulični zabavljači i dr. Na Bušarenju se očekuje oko 40 izlagača iz Slavonije i Baranje. Isti dan se u prigradskim Novim Perkovcima održava pokladno jahanje, a dan poslije, u nedjelju, 12. veljače pokladni običaji.

4. veljače 2023. – SUBOTA

11:00 – Otvorenje izložbe „POKLADE U MOM GRADU“ Lokacija: Reichsman kuća (Korzo)

11. veljače 2023. – SUBOTA

9:00 - 17:00 – „BUŠARENJE“

Prezentacija i prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda, ulični zabavljači: slikar, žongler, štuler, klaun; izložba dječjih radova, facepainting, streetpainting, radionice za djecu

Lokacija: Ulica pape Ivana Pavla II (Korzo)

11:00 – POKLADNO JAHANJE U NOVIM PERKOVCIMA

15:00 – POKLADNA POVORKA ULICAMA GRADA

Ulica Matije Gupca – Ulica pape Ivana Pavla II – Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica kralja Tomislava – Školski prolaz – Gradska nastavno - športska dvorana

- ceremonijal primopredaje ključeva Grada Đakova ispred zgrade Gradske uprave

16:00 - dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama

17:00 - koncert: SLAVONSKE LOLE

18:30 - dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincima

19:00 - nastavak glazbenog programa

22:00 - završetak programa

Lokacija: Gradska nastavno - športska dvorana

12. veljače 2023. – NEDJELJA

11:00 – POKLADNI OBIČAJI U NOVIM PERKOVCIMA


Poslušajte najavu Đakovačkih bušara, izjave gradonačelnika Marina Mandarića i direktorice TZ Marije Burek.

Mandarić i Burek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.