Hrvatski radio

Radio Osijek

Sve je spremno za Olimpijadu starih športova u Brođancima

23.08.2018.

14:44

Autor: Radio Osijek

fotografije: HRT

fotografije: HRT

Foto: - / -

Ovog vikenda Brođanci će četrdeset i šesti put biti domaćini Olimpijade starih športova - manifestacije kojoj je cilj od zaborava sačuvati stare pastirske igre slavonskih sela. Okupit će oko tisuću sudionika iz šest hrvatskih županija.

Program trodnevne manifestacije bio je tema sastanka predstavnika organizacijskog odbora sa zamjenikom župana osječko-baranjskog Goranom Ivanovićem u Osijeku i pročelnicom županijskog Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjanom Roth.

- Olimpijada u Brođancima je među pet najstarijih manifestacija na prostoru Osječko-baranjske županije, koja je tradicionalno njen pokrovitelj. Kao što smo već najavili, intencija Županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem je da u vezi Olimpijade učinimo novi iskorak, a upravo u tom cilju djeluje i novoosnovani Upravni odjel za kontinentalni turizam, koji će s članovima Organizacijskog odbora Olimpijade vidjeti kako za današnje vrijeme pripremiti manifestaciju. Neodrživ je nonsens da u Brođance dolazi tisuću iz svih hrvatskih županija i Vojvodine, a dočeka i gleda nekoliko stotina ljudi, a riječ je o manifestaciji kakve nama u Europi. Takav zahvat ne mogu nositi samo ljudi iz Organizacijskog odbora, kojima smo zahvalni na ustrajnosti i velikom radu nego će se značajnije uključiti turističke zajednice, Upravni odjel. Iza projekta stoji i Županija te ćemo do 50. smotre napraviti Olimpijadu na koju će, kao prije 30 godina, dolaziti deset do petnaest tisuća posjetitelja - rekao je Ivanović. Zahvalio je organizatorima i načelniku te pozvao građane da u nedjelju posjete Brođance i ovu jedinstvenu manifestaciju. 

Predsjednik Izvršnog odbora Olimpijade Veljko Gudelj o ovogodišnjem programu istaknuo je kako će se natjecanja odvijati u dvadeset i dvije discipline (među ostalima, ćoćak, čula, tokač, kotač, banga, penjanje na drvo, bacanje kamena s ramena) - a u programu će sudjelovati oko tisuću sudionika iz šest hrvatskih županija, odnosno iz tridesetak gradova. 

Program počinje u petak, 24. kolovoza, likovnom kolonijom u kojoj će i ove godine sudjelovati slikari i kipari na Olimpijskom stadionu u Brođancima te u prostorima Bizovačkih toplica.

U subotu od 18 sati predviđeno je revijalno kuhanje čobanca te otvorenje izložbe likovnih radova u Osnovnoj školi Brođanci.

Središnji dio manifestacije održava se u nedjelju, 26.kolovoza, koja počinje tradicionalnom budnicom od 6 sati brođanačkim sokacima, a dva sata kasnije i prijamom kod načelnika Općine Bizovac Srećka Vukovića u Domu mladeži u Brođancima.

Svečani mimohod uzvanika kreće u 8.30, svečano otvaranje u 9 sati, a prva natjecanja počinju u 10 sati. Svečanost podjele Olimpijskih odličja očekuje se u 19 sati, nakon čega će se održati i zatvaranje ove manifestacije čiji je glavni pokrovitelj Osječko-baranjska županija, a supokrovitelj Općina Bizovac.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.