Hrvatski radio

Radio Osijek

Sve poskupljuje - kad će poskupjeti kava u osječkim ugostiteljskim objektima?

08.02.2022.

13:24

Autor: HRT Radio Osijek

Kava

Kava

Foto: Mirta Milas / Radio Osijek

U valu sveopćeg poskupljenja od hrane do energenata i usluga i slavonski su ugostitelji svjesni da je rast cijena pića i kave neminovan. Ipak, kava u većini slavonskih lokala još nije poskupjela.

Jesu li najavljena poskupljenja kave razlog za brigu ugostiteljima na istoku Hrvatske koji će kažu podignuti cijenu kave od 10 do 20 posto? „Ljudi će to vjerojatno osjetiti, ali s obzirom na naš mentalitet neće to baš poremetiti pijenje kave po lokalima. Kava kod nas još nije poskupjela i košta 8, odnosno 9 kuna. No, zasigurno će u skorije vrijeme poskupjeti". Rekao je to jedan baranjski ugostitelj. No, nerealne su priče o stopostotnom rastu cijena kave, dodao je osječki ugostitelj iz centra grada: „Kava neće koštati 20 kuna i ne znam uopće tko takve informacije pušta u javnost. Svakako će poskupjeti za 2-3 kune, kako zbog drastičnog rasta cijena energenata, tako i zbog rasta cijena kave na tržištu. A još jedan osječki ugostitelj, turistički djelatnik i član Gospodarskog vijeća ugostitelja pri HKG županijskoj komori Osijek Berislav Mlinarević nastavlja: Navodno se poskupljenje kave očekuje tek za 2 - 3 mjeseca, tako da to nije problem koji nas treba tištiti." Smatraju to i konzumenti kojima je ispijanje kave s prijateljima ritual. „Kavu u kafiću ne pijem samo zbog kave, već zbog društva. Još mi je uvijek društvo prioritet i nekako mislim da ćemo izdržati to povećanje cijena. Ništa se neće promijeniti, jer ne idem svaki dan na kavu, al' kad idem onda povećanje od 1 ili 2 kune po šalici kave nije nikakav problem". Ugostitelji ističu kako je nakon vremena pandemije u kojem su jedno vrijeme bili zatvoreni, novi veliki problem rast cijena energenata, rada te pomanjkanja stručnog kadra. Kao jedan od načina da im se pomogne vide snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.