Hrvatski radio

Radio Osijek

Sve povoljnija epidemiološka slika u Slavoniji

02.02.2021.

10:22

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Igor Toman

Foto: Igor Toman

Foto: - / -

Povoljno epidemiološko stanje u slavonskim se županijama nastavlja - zabilježeno je 34 novih slučajeva. U Osječko-baranjskoj je 15 novopozitivnih, Vukovarsko-srijemskoj 11, Brodsko-posavskoj 6, Požeško-slavonskoj 2. U Virovitičko-podravskoj nema novih slučajeva. Jedna osoba je preminula.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 288 uzoraka od kojih je 15 bilo pozitivno na koronavirus, ili 5,2 posto. Šestero novopozitivnih je s područja Osijeka, a po jedna s područja Antunovca, Čeminca, Đakova, Erduta, Marijanaca, Satnice Đakovačke, Petlovca, Petrijevaca i Punitovaca. Na bolničkom se liječenju nalazi 98 osoba oboljelih od COVID-19, i to 72 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 26 pacijenata s tim oboljenjem. U samoizolaciji su 684 osobe. Policijski su službenici provjerili 31 osobu u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju u Belom Manastiru utvrdili kršenje propisane mjere.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 199 uzoraka od kojih je 11 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 ili 5,5% (5 na PCR testiranju, a 6 na brzom antigenskom testu). Preminule su dvije osobe, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Četvero novozaraženih je iz Vinkovaca, 2 Vođinaca, te po jedna osoba iz Bobote, Bršadina, Privlake, Jarmine i Vrbanje. Na bolničkom su liječenju 32 covid pacijenta, dok se 88 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 25 djelatnike iz sustava zdravstva (3 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja na koronavirus pozitivna su tri učenika, a oboljelih nastavnika nema. U samoizolaciji na području županije je 426 osoba – iz sustava zdravstva je 5 radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalazi jedan nastavnik i 9 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj zaraženih je 8344, 8037 osoba se oporavilo, a 187 je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije evidentirano je 6 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Četvero novozaražanih je iz Nove Gradiške, a po jedna osoba iz Slavonskog Broda i Starog Petrovog Sela. Ukupan broj zaraženih na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 7.931. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 98, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 220.
U slavonsko-brodskoj Općoj bolnici " Dr. Josip Benčević" preminuo je muškarac (1953. godište). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 133. Na bolničkom su liječenju 63 covid pacijenta (1 osoba manje nego prethodni dan). Šest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (2 osobe manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 544 osobe (39 osoba manje nego prethodni dan).

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno 168 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus, čime je udio zaraženih među testiranima tek 1,1 posto. Trenutno je aktivno 75 slučajeva zaraze. Na bolničkom su liječenju 22 covid pacijenta, 53-oje zaraženih je u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 180 osoba.

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Na novom PCR uređaju u Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ u protekla 24 sata testirano je 50 osoba. To je drugi dan u posljednjih tjedan dana kako na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih koronavirusom, stoji u priopćenju. Na bolničkom liječenju je trenutno 29 COVID-19 pacijenata. Njih 28 je u Općoj bolnici Virovitica, a jedna osoba je u KBC-u Osijek.
Od početka epidemije s područja te županije, virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.407 ljudi. Devedeset i osam osoba je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.