Hrvatski radio

Radio Osijek

10:39 / 15.05.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

Sve slavonske županije bilježe znatno manje novozaraženih

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim su županijama zabilježena 84 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj je 37 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 21, Brodsko-posavskoj 10, Požeško-slavonskoj devet, a u Virovitičko-podravskoj sedam. Umrle su tri osobe.

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrle su dvije osobe s područja Osječko-baranjske županije, u dobi od 75 i 79 godina, a potvrđeno je 37 novozaraženih, objavio je u županijski Stožer civilne zaštite.
U osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 272 uzorka, od kojih je 37 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novooboljelih osoba, njih 14, ima prebivalište na području grada Osijeka te tri na području grada Našica, dok je u ostalim mjestima potvrđen manji broj novozaraženih osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 119 osoba koje su oboljele od covida-19, i to 90 u osječkom KBC-u, od kojih su 28 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenta s tim oboljenjem. Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 977 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata obrađeni su uzorci 267 testiranih, od kojih je 21 bio pozitivan na SARS-CoV-2. Jedna osoba je preminula, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije. Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, te po jedna osoba iz Županje, Andrijaševaca, Bobote, Bošnjaka, Cerne, Donjeg Novog Sela, Jarmine, Nuštra, Posavskih Podgajaca, Retkovaca, Šiškovaca i Tovarnika. Na bolničkom su liječenju 54 covid pacijenta, dok su 163 osobe pozitivne na koronavirus u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima je 10 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika, 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 512 osoba – iz sustava zdravstva su 4 radnika (2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik, 1 nezdravstveni radnik). Od početka epidemije evidentirane su 12062 osobe zaražene koronavirusom, od kojih se 11605 oporavilo, a 240 osobe su preminule.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 10 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Četvero ih je iz Slavonskog Broda, dvije osobe su iz Vrbja, te po jedna iz Nove Gradiške, Cernika, Sibinja i Velike Kopanice. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.701, oporavile su se 11.283 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 228 na 197. Hospitalizirana su 72 covid pacijenta (3 osobe više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici ih je 55, a u novogradiškoj bolnici 17. Na respiratorima je 15 hospitaliziranih osoba (isto kao i prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 13 osoba, a u novogradiškoj bolnici 2 osobe. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 681 osoba (29 osoba manje nego prethodni dan).

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađena su 152 uzorka od kojih je devet bilo pozitivno. Na tom je području trenutno aktivan 141 slučaj zaraze koronavirusom – 126 osoba je u kućnoj izolaciji, a 15 osoba oboljelih od covida-19 je hospitalizirano. U samoizolaciji je 281 osoba.

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi sedmero novozaraženih virusom SARS-CoV-2, što je utvrđeno analizom 69 uzoraka, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Četvero pozitivnih dolaze iz Virovitice, te po jedna osoba iz Suhopolja, Lukača i Gradine. Na bolničkom liječenju je 46 covid pacijenata – njih 45 je u virovitičkoj Općoj bolnici, jedna osoba je u osječkom KBC-u. Od početka epidemije s područja VPŽ koronavirusom se zarazilo 3.998 osoba. Od posljedica infekcije preminulo je 130 ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.