Hrvatski radio

Radio Osijek

"Sve što teče jednom istekne"

11.08.2022.

20:41

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Ante Markić

Ante Markić

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Nakon punih 49 godina upravljanja najvećim slavonskim marijanskim svetištem - Svetištem Gospe od utočišta u Aljmašu, prečasni Ante Markić odlazi u zasluženu mirovinu. Svetkovina Velike Gospe ove će godine biti posljednja u njegovom mandatu, ali je obećao kako će uvijek biti na raspolaganju svom nasljedniku i svim drugim svećenicima koji budu trebali njegovu pomoć. 

Prečasni Ante Markić dao je intervju za Radio Osijek. Snimljen je u debelom hladu, ispod velike lipe u dvorištu župnog ureda koju je posadio odmah nakon što je preuzeo aljmašku župu i Svetište Gospe od utočišta, 1973. godine. Pozvao je sve župljane na svoju "oproštajnu" misu koju će služiti 28. kolovoza u 9 sati i 30 minuta. Najavio je kako i ove godine očekuje dolazak u Aljmaš oko 70 tisuća vjernika iz svih dijelova Hrvatske na blagdan Velike Gospe i tijekom četiri dana priprema za jedan od naših navjećih vjerskih blagdana. 

U razgovoru nam je prešasni Ante Markić otkrio kako je on jedini živući svećenik kojega je u neku župu dekretom postavio đakovački biskup Stjepan Bäuerlein, prethodnik biskupa Ćirila Kosa. Nadbiskup Đuro Hranić četvrti je biskup kojem je služio. Nakon dolaska iz Stoca u Hercegovini u slavonsku Privlaku Markić je odlučio postati svećenik, prvo je bio kapelan u Vinkovcima, a 15. lipnja 1973. postao je župnik u Aljmašu. Sjetio se priče njegove majke iz djetinjstva - kada je imao godinu dana napao ga je škorpion i malo je nedostajalo da zbog tog kobnog uboda umre. Njegova majka tada se zavjetovala Gospi i molila da brine o sinu, a ako treba da ga povede do Božje svećeničke službe. Priznala mu je to tek kada je sam odlučio prihvatiti svećenički poziv. 

Markić se u razgovoru prisjetio dolaska u Aljmaš, okupljanja vjernika i u vrijeme kada to nije bilo popularno, rata i progonstva, spašavanja Gospinog kipa i održavanja tradicije svetkovanja blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo koje datira od davne 1704. godine, kada je Gospin kip stigao na ušće Drave u Dunav. 

Najavio je kako će nakon oproštaja od župe preseliti kod rodbine u Privlaku i veseli ga što će svetište preuzeti mladi svećenik, doktor Tomislav Ćurić. "Nova metla bolje mete", slikovito je prečasni Markić opisao što očekuje od svoga nasljednika u smislu čuvanja i održavanja svega što se godinama gradilo u najvećem slavonskom svetištu u kojem se stoljećima štuje i moli te traži pomoć i utjeha Majke Božje. "Narod kaže - sve što teče jednom istekne", podsjetio je prečasni Ante Markić koji je napunio 78 godina od kojih je čak 53 posvetio svećeničkom pozivu i 49 godina bio u službi svih koji posjećuju Marijino svetište u Aljmašu. 

Poslušajte veliki intervju Ante Markića, upravitelja Svetišta Gospe od utočišta u Aljmašu. 

Razgovor s prečasnim Antom Markićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.