Hrvatski radio

Radio Osijek

Sve više mladih sa srčanim problemima

13.01.2017.

12:30

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zima i hladnoća posebno su opasne za srčane bolesnike, a na Kardiologiji osječkoga KBC-a posljednjih se dana zbog infarkta dnevno hospitalizira pet do deset osoba. Iako su liječničku pomoć većinom zatražili kronični kardiološki bolesnici, sve je više mlađih ljudi sa srčanim problemima.

U Centru objedinjenog hitnog prijema morali su pojačati medicinske timove, posebice u internističkoj ambulanti u kojoj liječnici dnevno obavljaju stotinjak pregleda. Ekstremne hladnoće, ali i temperaturne promjene, kronični bolesnici teško podnose. No, i liječnike je iznenadilo to što pomoć traži sve više mladih sa srčanim problemima. „Najmlađi pacijent kojeg smo primili ima 14 godina. Riječ je o dječaku s infarktom miokarda, a da ne govorimo o starijoj populaciji koja je ugrožena. Hladnoća našim pacijentima nipošto ne odgovara jer krvne žile na nju reagiraju tako da se stisnu, a na toplinu se rašire. Stiskanje i širenje žila uzrokuje pucanje plakova koji su nestabilni, a kad pukne plak, nastane infarkt. Zato takve nagle promjene temperature pacijenti trebaju izbjegavati“, kaže interventni kardiolog Dragan Novosel.

„Najugroženiji su kardiološki bolesnici s već postojećim kardiovaskularnim  bolestima, ponajprije anginom pectoris“, podsjeća voditelj Centra objedinjenog hitnog prijema Zlatko Majić. Srčanim bolesnicima savjetuje da što manje izlaze na otvoreno za velikih hladnoća. Ako ipak moraju, osjete li smetnje u prsima ili slabost, trebaju se što prije vratiti u grijani prostor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.