Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečana sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda

15.05.2015.

15:33

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slavonski Brod sutra slavi Dan grada i njegova sveca zaštitnika svetog Ivana Nepomuka. Tim je povodom danas održana svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljena gradska priznanja i nagrade.

„Osiguranje budućnosti mladima kroz omogućavanje kvalitetnog obrazovanja i osiguranja radnih mjesta stvaranjem mogućnosti za ulaganja poduzetnika te realizacija planiranih projekata važniji su od bilo koje političke opcije jer donose budućnost i prosperitet ovome gradu“, istaknuo je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća brodski gradonačelnik Mirko Duspara. S posebnim je zadovoljstvom istaknuo kako je u gradu provedba triju važnih projekata, što se u povijesti Slavonskoga Broda nikada nije dogodilo. 

Riječ je o izgradnji podvožnjaka u Osječkoj ulici i dva rotora, što su investicije vrijedne 72 milijuna kuna. „Sve to zahvaljujući dobroj suradnji i s ciljem da svatko od nas bude ponosan na dio grada u kojem živi“, rekao je Duspara. Za kapitalne objekte koriste se fondovi Europske unije, rekao je gradonačelnik i naveo kako se samo u obnovu vodoopskrbne mreže i odvodnje, u projektu Brod 2, ulaže 280 milijuna kuna, dok će se sljedeće godine izgraditi mreža u brdskim dijelovima grada. Posebno je izdvojio to što se puno učinilo na energetskoj obnovi vrtića i škola te da su postignute milijunske uštede postavljanjem nove rasvjete.
Svjesni trenutka u kojem se živi, Grad je pomagao i socijalno ugroženim građanima – zajedno s Biskupijom otvorena je Pučka kuhinja. Visoke troškove života gradska je uprava nastojala smanjiti i otvaranjem poslovnica gradske blagajne, u kojima se računi plaćaju bez naknade, što je Brođanima donijelo godišnju uštedu od devet milijuna kuna. Ipak, ističe Duspara, radna mjesta bolje su rješenje, tako da se priprema nova poslovna zona u koju će, nada se prvi čovjek Slavonskoga Broda, uspjeti privući investitore.
Na svečanoj Sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su i gradska priznanja i nagrade. Biskup u miru, mons. dr. Marin Srakić počasni je građanin Slavonskog Broda. Zlatna čaplja, posthumno je dodijeljena Beli pl. Panthyu. Grb grada Slavonskog Broda dobili su Dževad Haurdić, Vesna Udovičić, Dragan Vidović, Sanja Nuhanović i Filip Mrvelj, a Štit Berislavića Jozo Rašić, Željko Pudić, Željka Bičanić, Marko Lipovac i Anamarija Vlajnić.
Zalaganje nagrađenih neće prestati današnjim danom, rekao je zahvaljujući u ime nagrađenih mons. Srakić: „Kud plovi ovaj Brod? Neka plovi mirnim vodama materijalnog i duhovnog prosperiteta, neka raste i cvijeta ovaj Brod“, poručio je počasni građanin Slavonskog Broda.
U večernjim satima na slavonskobrodskom Korzu održavaju se Ivanjske svečanosti uz tradicionalno paljenje Ivanjskog krijesa. 
Na sam Dan grada sportski su susreti, a na Trgu Ivane Brlić Mažuranić od 17 sati uslijedit će tradicionalni Sajam udruga i program "GIBajte se SVIbanj 2015.". Sat vremena kasnije, također na Korzu, program gradu u čast "Volim Brod" izvode djeca i mladi, a u 21 sat u Tvrđavi koncert je Crvene jabuke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.