Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečana sjednica osječkog Gradskog vijeća

01.12.2017.

19:16

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Osijeku je proslavljen Dan grada, a predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom rekao kako je cilj Vlade smanjiti nejednakosti u razvijenosti pojedinih krajeva i županija.

Premijer Plenković rekao je da se čak četiri od pet slavonskih županija, ne računajući Osječko-baranjsku, nalazi na začelju po mnogim indeksima razvijenosti te podsjetio  kako je Slavoniji na sjednici Vlade te poslije potpisivanim mnogim ugovorima danas odobreno oko dvije milijarde kuna.

"Makroekonomski pokazatelji nam idu prilog. Pametna fiskalna konsolidacija vodi nas do rekordno niskog proračunskog manjka, ubrzano smanjujemo javni dug, smanjili smo stopu nezaposlenosti mladih s 49 na 26 posto, ali treba jasno reći da imamo poteškoća kada je riječ o demografskoj revitalizaciji zemlje i iseljavanju", rekao je premijer.
Ocijenio je da je Vlada, s punim razmijevanjem višerazinskog upravljanja zemljom, ostvarila veliko partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave, što nameće čvrstu suradnju i prepoznavanje onoga što je važno za svaki dio Hrvatske te uvrštavanje tih prioriteta u aktivnosti ministarstava. Čelnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije prepoznali su način na koji pristupamo međusobnoj suradnji, i u tom duhu ćemo nastaviti. 'Projekt Slavonija' jedna je od okosnica naših zadaća, vidim da je ta ideja dobro primljena i - kada za tri-četiri godine pogedamo unazad - siguran sam da će tragovi našeg zajedničkog angažmana biti vidljivi u Osijeku i Slavoniji", poručio je premijer Plenković.
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da je Vlada "uistinu donijela vrijedne darove na rođendansku proslavu grada Osijeka", a gradska će uprava uz započete projekte iduće godine ubrzati sve aktivnosti kako bi se usporilo, a zatim i zaustavilo iseljavanje.
Župan Ivan Anušić (HDZ) istaknuo je da je tom području potrebna potpora hrvatske države "za obnovu ratom i privatizacijom uništenoga gospodarstva".   Sigurni smo da će se, uz potporu Vlade i korištenje financijskih sredstava iz EU fondova, ostvariti svi prioritetni projekti. Radujemo se svakom novom otvorenom radnom mjestu jer jamči ostanak na slavonskom tlu, rekao je Anušić.
Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena javna gradska priznanja, a plaketa Grb grada Osijeka za životno djelo uručena je književniku Delimiru Rešickom za jedinstvena ostvarenja na području književnosti i doprinos kulturi grada.
Osim premijera Plenkovića, na svečanoj sjednici bili su potpredsjednici Vlade Damir Krstičević, Predrag Štromar i Marija Pejčinović-Burić te ministri Dražen Bošnjaković, Marko Pavić, Nina Obuljen-Koržinek i Gabrijela Žalac.

Dobitnici gradskin priznanja i nagrada:

ZLATNA PLAKETA “GRB GRADA OSIJEKA” ZA ŽIVOTNO DJELO - DELIMIR REŠICKI - ugledni književnik i dugogodišnji urednik i novinar Glasa Slavonije.
 
ZLATNA PLAKETA “GRB GRADA OSIJEKA” - uručena je Valentu Turkoviću i Mateju Kasaču, Udruzi Osijek Software City, Udruzi Ne-ovisnost te Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”.

PEČAT GRADA OSIJEKA - Atletski klub “Slavonija Žito”, mr. sc. Neđeljko Knežević, vlč. Ivan Jurić, Božidar Riba, Ana Kovačić, Jozo Pavičić i Petar Živković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.