Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečani mimohod, vrhunac Vinkovačkih jeseni

18.09.2022.

12:54

Autor: HRT / Hina

Mimohod Vinkovačkih jeseni

Mimohod Vinkovačkih jeseni

Foto: Vinkovačke jeseni / -

Vrhunac je 57-ih Vinkovačkih jeseni. Gradskim ulicama prošao je veliki svečani mimohod i revija konjskih zaprega. U Vinkovcima se, uz pjesmu i ples, bogatu kulturnu baštinu predstavilo preko 2.500 sudionika iz 68 folklornih društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. 

Čuvari tradicije i cijele zemlje u svečanom su mimohodu još jednom pokazali kako se tradicija čuva od zaborava. „Cijela manifestacija i jest osmišljena da bi se tradicija očuvala. Nadamo se da će tako biti i ubuduće, da će i mladi to nastaviti. Vinkovci su prepoznati u svijetu po Vinkovačkim jesenima, a narodno ruho je najveći dio te prepoznatljivosti”, kazao voditelj mimohoda Ivan Lion.

Današnja povorka, sa 68 KUD-ova, 50-tak jahača i 30-tak svečanih zaprega još je jednom prenijela Hrvatskoj i svijetu sav sjaj i bogatstvo neprocjenjive baštine hrvatskoga naroda.

„Nešto najljepše što kao folkloraš možete poželjeti, sudjelovanje je u Svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni, a posebna je čast KUD-ovima iz drugih županija i država biti pozvan i predstaviti se na Vinkovačkim jesenima, kruna rada za svakoga folkloraša”, rekao je Lion.

Mimohod je predvodila Udruga mažoretkinja općine Nuštar i Osječki puhački orkestar iza kojih su djevojke i momci u narodnm nošnjama nosili grbove Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca, Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije, a potom su, prije samih folklornih skupina, prošli članovi povijesnih postrojbi Hrvatskog sokola iz Vinkovaca, Osijeka, Požege i Županje kao i članovi Vinkovačkih šokačkih rodova.

Sudionike mimohoda s velike pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića pozdravio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić poručivši kako je ta manifestacija od samih početaka slavila i čuvala jedinstvo hrvatskog naroda.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se od 9. do 18.rujna, a završit će u večernjim satima trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.