Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečani prijam kardinala Dziwisza u gradskoj vijećnici Grada Požege

23.09.2017.

15:04

Autor: Stjepan Filipović / Požeška biskupija

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči svečanosti Otvorenja Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije, u Gradskoj vijećnici Grada Požege održan je svečani prijam i susret s kardinalom Stanisławom Dziwiszem .

Kardinala je pratio biskup domaćin msgr. Antun Škvorčević, a pridružili su im se zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, španjoski biskup iz Almerije msgr. Adolfo Gonzales Montes, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, dekan Vojnog ordinarijata iz Berlina msgr. Joachim Simon te svećenici iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova. U Gradskoj vijećnici primili su ih gradonačelnik Darko Puljašić u nazočnosti požeško-slavonskog župana  Alojza Tomaševića, saborskog zastupnika Franje Lucića te drugih gradonačelnika, načelnika općina i predstavnika političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.
U pozdravnom govoru gradonačelnik Darko Puljašić zahvalio je časnom gostu za dolazak te se osvrnuo za dvadesetogodišnju povijest Požeške biskupije istaknuvši snažan doprinos koji je Crkva kroz Požešku biskupiju dala gradu Požegi na vjerskom, obrazovnom, kulturnom i drugim područjima. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je kardinalu Dziwiszu predstavio požeški kraj i podsjetio na povezanost Republike Hrvatske sa svetim papom Ivanom Pavlom II.
Umirovljeni krakovski nadbiskup kardinal Stanisłav na hrvatskom je jeiku izrazio osobitu radost zbog svoga pohoda Požeškoj biskupiji i gradu Požegi te je kazao kako je za to najviše zaslužan požeški biskup Antun Škvorčević. „Moja pustolovina s Hrvatskom započela je upravo zahvaljujući Ivanu Pavlu Drugomu, kojemu sam imao čast služiti čitavog njegovog pontifikata“, kazao je kardinal Dziwis te nastavio „nikada neću i ne mogu zaboraviti srdačnu dobrodošlicu koju ste iskazivali Svetomu Ocu.“
Podsjetio je nazočne na riječi suosjećanja sv. Ivana Pavla II. koje je iskazao Hrvatima prilikom pohoda u Zadru 2003. godine: „Poznata mi je tvoja snaga, hrabrost i ufanje. Siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane.”, te je zaključio kako se ova iskrena želja svetoga pape sve više i više ostvaruje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.