Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečano otvoren 29. SLUK

31.05.2023.

21:00

Autor: Ana Mitar Šimić

Uvodni govor susreta

Uvodni govor susreta

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku svečano je otvoren 29. SLUK – Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. Prve predstave popratnog programa počele su u 11 sati, a prva predstava koja se natječe za ovogodišnju nagradu "Velika tvornica riječi – Fileasova priča" zagrebačke Male scene izvedena  je u 16 sati.

Radi se o susretu za koji će okupiti 300-tinjak sudionika, ponajboljih hrvatskih lutkara koji će do 4. lipnja na pet lokacija izvesti 10 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i sedam predstava u popratnom programu.


Prije otvorenja susreta otvorena je izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije, a velika izložba „Osječki SLUK-ovi“otvorit će se sutra u 20 sati u Državnom arhivu u Osijeku. 


Ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lucić istaknuo je kako je SLUK najveći, najvažniji, najljepši i najstariji praznik lutkarstva koji se uglavnom održava u Osijeku. Zahvalio je Gradu Osijeku, Ministarstvu kulture i medija te svim partnerima koji podržavaju festival, dodajući kako su poduzeti koraci da se SLUK trajno dodijeli gradu na Dravi.


Uz predstave organizirat će se i dvije radionice za studente Akademije za umjetnost i kulturu te dvije izložbe, rekao je predsjednik Hrvatskog centra UNIMA i član kazališta ZKL, Adam Skendžić i dodao kako će SLUK ove godine ugostiti i brojne goste iz UNIMINIH centara iz cijeloga svijeta, a dolazi i glavni tajnik svjetske UNIMA-e Dimitri Jageneau.


Predstave na SLUK-u gledat će i kazališni producenti iz brojnih zemalja svijeta jer se istovremeno održava i festival Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra, tako da će neke od predstava zasigurno svoj život nastaviti i na svjetskim pozornicama.  


Više o susretu poslušajte u izjavi  predsjednika Hrvatskog centra UNIMA i člana kazališta ZKL, Adama Skendžića.

Adam Skendžić

Galerija
Otvorenje izložbe lutaka, Foto: Ana Mitar Šimić/Radio Osijek
Izložena lutka na izložbi, Foto: Ana Mitar Šimić/Radio OsijekIzložena lutka na izložbi, Foto: Ana Mitar Šimić/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.