Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečano otvorene Stube fra Marka Kurolta

10.05.2022.

17:08

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Svečano otvorene Stube fra Marka Kurolta

Svečano otvorene Stube fra Marka Kurolta

Foto: Grad Vukovar / -

U Ulici Stjepana Radića u Vukovaru svečano su otvorene Stube fra Marka Kurolta, u čiju je gradnju uloženo gotovo pet milijuna kuna, a koje nose ime vukovarskog franjevca zaslužnog za spašavanje vukovarskoga kulturnog blaga u Domovinskom ratu.

Tanja Bosanac u Jutarnjem programu razgovarala je s fra Ivicom Jagodićem

"Težili smo ideji da objekt bude puno više od običnih stuba, ne samo mjesto kroz koje treba proći, već mjesto na kojem se možete zadržati i uživati. Vjerujem kako smo projektom omogućili lijep ambijent koji je primjeren vrijednim objektima našega grada”, rekao je u prigodnom govoru vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Stube je blagoslovio župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić.U sklopu svečanog otvorenja premijerno je prikazan dokumentarni film „Fra Marko Kurolt samozatajni heroj".

Stube fra Marka Kurolta, u koje je uloženo 4,7 milijuna kuna, od čega je iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara 2,1 milijun, zamijenile su stube kojima se od Radićeve ulice, jedne od najprometnijih gradskih ulica, moglo doći do samostana i crkve sv. Filipa i Jakova i vukovarske Gimnazije na uzvišenju.

Fra Marko Kurolt bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te je u vrijeme Domovinskog rata službovao u Zemunu. Na vlastitu inicijativu došao je 12. prosinca 1991. u samostan koji su vukovarski franjevci prije toga bili prisiljeni napustiti te je u pregovorima s generalima JNA uspio spasiti najveći dio knjiga i ostalo kulturno samostansko blago te umjetničku zbirku Antuna Bauera.

U spomen na njegovu hrabrost, knjižnica vukovarskog samostana sv. Filipa i Jakova nosi njegovo ime, a dobitnik je i Spomenice grada Vukovara te Reda hrvatskog pletera kojim ga je odlikovao pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

„Osim ovog odlikovanja, za zasluge vezane uz grad Vukovar fra Marko je dobio i Medalju grada Vukovara. Malo tko je znao za njegove podvige u spašavanju vukovarskog vrijednog kulturnog blaga. Podvig u tom strašnom ratnom vihoru nemoguć! Ali kako Bogu ništa nije nemoguće, Bog se poslužio fra Markom, njegovim samozatajnim govorom i nastupom. Ljudske i redovničke vrline dale su mu snagu da u svemu tome ostane i čovjek i redovnik i svećenik, koji zna biti prijatelj i steći prijatelje, ali i neprijatelja „razoružati“. Fra Marko je u sebi imao to umijeće i takvu mudrost da ljude navede činiti dobro. Nije zatajio da je i na suprotnoj strani bilo dobronamjernih ljudi koji su osjetili zlo jednoga rata i koji su bili spremni pomoći i ublažiti ratna stradanja”, zapisao je uz ostalo fra Ivica Jagodić.

Fra Marko Kurolt umro je 2011. godine, a pokopan je na starome katoličkom groblju u Vukovaru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.