Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečano otvorenje vrtića u Kopačevu

02.10.2020.

18:08

Autor: Marko Kolić

FOTO: Marko Kolić

FOTO: Marko Kolić

Foto: - / -

U Kopačevu je svečano otvoren novi područni ured Dječjeg vrtića "Grlica" iz Bilja. Ovaj novoizgrađeni, moderan vrtić može primiti do 30 mališana, a izgradnja je financirana djelomično uz pomoć EU fondova.

Vrtić su svečano otvorili ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak i predsjednik Županijske skuštine Dragan Vulin. Otvorenju su također prisustvovali načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, saborski zastupnik Robert Jankovics, mađarski konzul u Osijeku Béla Gárdos te mađarski državni tajnik zadužen za vanjsku politiku Árpád János Potápi.

Ovaj vrtićki objekt izgrađen je na gotovo 300 kvadratnih metara, kapaciteta do 30 polaznika, a u njemu će boraviti dvije skupine mališana. Za to su predviđene dvije odvojene prostorije, jedna za djecu vrtićke dobi i druga za jaslice, ali i impozantno dvorište, zajedno sa zimskom terasom koja će mališanima biti na raspolaganju tijekom cijele godine.

Cjelokupna vrijednost ovog projekta iznosi 4,4 milijuna kuna, a financiran je sredstvima iz proračuna Europske unije i proračuna Republike Hrvatske, u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Prema riječima načelnika Općine Bilje, Željka Cickaja: 85 posto ukupnih sredstava potječe iz Europske Unije, 15 posto pokriva Vlada Republike Hrvatske, a ostatak je osigurala Općina Bilje. Napomenuo je također kako su prilikom realizacije ovog projekta iskoristili sve mogućnosti koje su im stajale na raspolaganju te kako je ovaj projekt "dobar primjer toga kako se može". 

Osim zgrade vrtića u Kopačevu, prije 6 godina izgrađena je i uređena zgrada matičnog vrtića "Grlica" u Bilju, a u planu je također osiguranje adekvatnog vrtićkog prostora za mališane u Lugu. 

Prema riječima Ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak ovaj vrtić jedan je od pozitivnih primjera poticanja demografske obnove i poticanja mladih na ostanak u ruralnim sredinama. Nadodala je i kako Vlada RH u tom duhu planira daljnju izgradnju novih vrtića i nadogradnju postojećih. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.