Hrvatski radio

Radio Osijek

20:35 / 12.11.2018.

Autor: Iva Fijala

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Erdut

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Erdut

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Erdut

Foto: - / -

Općina Erdut proslavlja danas, 12. studenog svoj dan, a datum je to kada je 1995. potpisan Erdutski sporazum. Općina obuhvaća Aljmaš, Bijelo Brdo, Dalj i Erdut, a želja je i načelnika Jugoslava Vesića, omogućiti što bolji život u općini koja je i u ovoj godini radila na brojnim projektima.

Općina Erdut je i u 2018. godini bila veliko gradilište, kaže načelnik Jugoslav Vesić. Završen je projekt vodoopskrbe na području općine u vrijednosti 23 milijuna kuna, napravljeno je reciklažno dvorište. U poduzetničko-razvojnom centru velik je broj projekta za koje su u 2018. aplicirali na razne fondove u ukupnoj vrijednosti 76 milijuna kuna, a odobren je 21 milijun. Sretan je podatak da je kapacitet dječjeg vrtića u Dalju premali pa se radi na njegovu proširenju.
U sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave gradi se šetnica od Erduta do Aljmaša, a partner im je Grad Belišće. Vrijednost mu je 13 milijuna kuna i treba ga završiti u 2019. godini. Uobičajeno se radi, kaže načelnik Vesić, na uređenju komunalne strukture, žele privući investitore i popunjavati poslovne zone u općini kako bi što više mladih našlo posao i ostalo živjeti na selu.
No, i Općina Erdut suočava se s padom broja stanovnika. Na popisu iz 2011. bilo je 7.308 mještana, ali već je sedam godina prošlo i, kako napominje načelnik Vesić, procjenjuju da u općini sada živi pet do pet i pol tisuća ljudi.
Velik je potencijal u razvoju turizma, brojne udruge organiziraju različite programe, otvaraju se mogućnosti za hostele i hotele. Načelnik ističe da se očekuje izgradnja hotela i wellness centra u Aljmašu, a smještaj bi se mogao naći i u restoranima koji bi ponudili noćenje. Kroz Općinu Erdut prolazi i biciklistička ruta Eurovelo 6 pa se treba potruditi privući i cikloturiste i omogućiti im smještaj i odmor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.