Hrvatski radio

Radio Osijek

Sveti Stjepan

26.12.2013.

00:05

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Crkva danas slavi blagdan svetog Stjepana, prvomučenika.

Stjepan Prvomučenik bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve, to znači po svojoj službi skrbnik za siromašne u zajednici. Podaci o njegovu radu i mučeništvu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska. Židovske su ga starješine, razjareni njegovim riječima i ugledom u narodu najprije uhitili i dovukli pred svoje Veliko vijeće. Lažno su ga optuživali da je govorio bogohulne riječi protiv Mojsija i protiv Boga. Stjepan se brani. To je vijećnike još više razljutilo: izveli su ga izvan grada i pogubili kamenovanjem.
Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj.
Lijep je običaj da se na Božić svi članovi obitelji okupe i cijelog dana proborave u svečanom raspoloženju u svom domu. Izlaze iz svoga doma samo kad odlaze na božićnu polnoćku ili na drugu božićnu misu. Drugi dan Božića ide se u pohode i čestitanje rodbini, prijateljima i susjednima. - Još je jedan običaj preporučen na drugi dan Božića ili u božićno vrijeme: budući da su sve crkve u mjestu otvorene, roditelji vode svoju malu djecu u crkvu te im kod jaslica pokazuju i tumače događaj Isusova rođenja.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.