Hrvatski radio

Radio Osijek

Svetkovina Presvetog Trojstva i Dan Općine Čepin

05.06.2020.

11:31

Autor: Radio Osijek

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

"Svetkovina Presvetog Trojstva i Dan Općine Čepin i ove će godine biti obilježeni prigodnim programom", rekao je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka načelnik Dražen Tonkovac. Istaknuo je najvažnije projekte te napomenuo da ih ni korona kriza nije zaustavila.

"Čepin obilježava sedam stoljeća postojanja, a za Dan Općine pripremili smo višednevni program koji, nadamo se, ni promjenjivo i nestabilno vrijeme neće omesti", kaže Tonkovac. "U vrijeme korona krize nastojali smo pomoći onima koji su bili ugroženi, a nakon popuštanja mjera nastavljamo sa svim započetim projektima" dodaje načelnik, a posebice izdvaja ulaganja u mlade obitelji kako bi se zaustavilo iseljavanje te komunalne i infrastrukturne projekte.

Čepin je najveće  naselje u Republici Hrvatskoj s površinom od 64,73 km². U 2008. godini, po neslužbenom popisu ima 10.500 stanovnika. Mjesto je središte Općine Čepin, osnovane 29. travnja 1993. godine, i po broju stanovnika najveća je i općina, koja je treća po veličini jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. Općinu Čepin čine mjesta Čepin, Beketinci, Čepinski Martinci, Čokadinci i Livana.

Za kapitalne objekte i infrastrukturu izdvajaju se golema novčana sredstva pa su stanovnicima Čepina širom otvorena vrata prema Europi i to najviše novoizgrađenom Zapadnom zaobilaznicom koja je smanjila tranzitni promet kroz samo naselje, a zadnjim projektom Općina Čepin se povezala izravno na cestovni paneuropski Koridor 5C - suvremeni prometni spoj od Balitka do Jadranskog mora.

Prosječna stopa godišnjeg rasta stanovništva Čepina u posljednjem desetljeću 20. stoljeća je 0,83%, a prosječna gustoća naseljenosti je 146 stanovnika na jedan km². Samo mjesto Čepin je 2011. godine, po posljednjem službenom popisu objavljenom 2011. godine, imalo 9.463 žitelja koji su živjeli u 3904 domaćinstava; žena je 51,1%, a muškaraca 48,9%. Po starosnoj dobi 26,8% je mlado stanovništvo, 56,6% zrelo, a 16,4% staro.

Po gospodarskoj strukturi 4.184 stanovnika je aktivno, i to 11,3% u primarnom sektoru, 25,9% u sekundarnom i 62,8% u tercijarnom sektoru. Gospodarska osnova je poljodjeljstvo usmjereno prema okrupnjavanju obiteljskih gospodarstava. Sve veći gospodarski značaj imaju i gljivarstvo, stočarstvo, stočarske farme, mljekare, ali i prehrambena industrija (Tvornica ulja Čepin), građevinarstvo, metalna galanterija, plastika i proizvodi od plastike, trgovina, ugostiteljstvo, promet (prijevoz putnika i robe), turizam (motel i hotel, lov i ribolov), obrti (autoprijevoz, vodoinstalaterski, limarski, cvjećarnice, pekarski, frizerski, informatički i drugi). Tu je i radarski centar Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U završnoj je fazi izrada detaljnog plana uređenja Poslovno-industrijske zone Čepin, koja bi se zemljopisno nalazila na prostoru između čepinske obilaznice - Čepina - južne zaobilaznice Osijeka i Koridora 5C koji će cestom i željeznicom povezati Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, odnosno sjever Europe sve do Jadranskog mora. Kroz mjesto prolazi kanalizacijski kolektor i magistralni cjevovod koji će uskoro pripojiti Čepince na osječki vodoopskrbni sustav. Također aktualni su radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže na području Čepina.

/web stranica općine Čepin/

 

Općina Čepin

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.