Hrvatski radio

Radio Osijek

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan

31.10.2018.

23:43

Autor: Amoreta Bajto/Mirta Milas

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Prvi je dan studenog u Hrvatskoj, kao i u većini katoličkih zemalja, državni blagdan i neradni dan. U Osijeku je otvoreno svih 20 grobalja, radit će 24 sata, a na terenu su i dežurne službe. GPP je vozni red prilagodio potrebama građana, a prometni policajci osiguravaju protočnost prometa.

Prvoga dana studenoga Katolička crkva slavi svetkovinu Svih svetih,  a dan kasnije Dušni dan kada se spominjemo svih vjernih mrtvih. Svetkovina Svih svetih ima posebno značenje za vjernike jer je dan zajedništva zemaljske i nebeske Crkve. Crkva na putu slavi Crkvu koja se već nalazi u trijumfu, u konačnoj nebeskoj slavi. Kako nam imenima ne mogu biti poznati svi koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila današnji dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Ti odabranici su slika Božja, postavljeni nama za primjer. Svetkovina Svih svetih ima svoje početke u IV. stoljeću kad je Crkva na Istoku blagdan svih mučenika slavila na prvu nedjelju po Duhovima.

U VI. stoljeću taj se blagdan počeo slaviti i u Rimu, a kasnije ga je papa Bonifacije IV. premjestio na 13. svibnja. Na taj je dan poganski hram Panteon posvećen svim bogovima i pretvoren u crkvu posvećenu Bogorodici i svim mučenicima. Mnogi znaju reći kako je taj poganski hram zapravo postao prva crkva posvećena Svima svetima. Papa Grgur IV. premjestio je 835. godine slavlje ovoga blagdana na današnji dan. Razlog tom je bila žetva i berba, nakon koje se lakše osiguravala hrana i piće za mnoštvo hodočasnika koji bi tom prigodom nagrnuli u Rim. Današnja svetkovina Svih svetih jednako se veličanstveno slavi i u Zapadnoj i u Istočnoj Crkvi.
Uz svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan, koji Crkva obilježava sutra, može se dobiti potpuni oprost za duše u čistilištu. Potrebno je otići na ispovijed, pod misom se pričestiti, izmoliti Oče naš i Vjerovanje na nakanu Svetoga oca te posjetiti groblje.

Proslava Svih svetih na vukovarskim grobljima protječe u znaku prisjećanja na studeni 1991. kada je Vukovar, nakon višemjesečne vojne agresije okupiran, a Vukovarci ubijani, zlostavljani, zatočeni u logorima i prognani iz svojih domova. Rijeke ljudi slijevat će se danas na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem su pokopani poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u velikosrpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine. Tuga i bol na licima onih koji su izgubili svoje najmilije: "Palim svijeće za roditelje koji u ubijeni u ratu, bol je prevelika i strašno mi je doći ovdje". "Brat mi poginuo kao civilna žrtva rata. Čovjek se prisjeća svega i teško je, koliko god prođe od smrti, ne možete zaboraviti one koje ste voljeli". Bratu Vukovarke Ljiljane Kozine 1991. gubi se svaki trag: "Dosada još nismo našli njegove ostatke i onda tako zapalimo svijeće kod križa i kod vječnog svjetla za njega i za sve pokojne i nestale branitelje". Adela Kolesar u Domovinskom je ratu izgubila zeta:"Odveden je iz bolnice i ubijen na Ovčari. Svake nam je godine teško i vidite nakon toliko godina suze ponovno krenu. Jako je teško što su nam tu djecu, ni krivu ni dužnu ubili, a još je gore što nitko ne odgovara za to". Emocije i na licima Vukovaraca koji godinama žive u inozemstvu, no na blagdan Svih svetih uvijek se vraćaju u Vukovar: " Govorimo o mladosti, a vidite ovu mladost koja ovdje leži. Tu su mi majka i očuh, tu su mi školski prijatelji, a i genaral Zadro je jedan od njih". Brojni su građani zapalili svijeće kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru na kojem će za 18 dana, umjesto krizantema kod svakog križa biti položena po jedna crvena ruža.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.