Hrvatski radio

Radio Osijek

Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu

11.08.2022.

12:58

Autor: Radio Osijek/TM

Aljmaško Svetište Gospe od Utočišta

Aljmaško Svetište Gospe od Utočišta

Foto: HRT / Radio Osijek

Pred nama je blagdan Velike Gospe, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije. Kao i svake godine tisuće vjernika pohodit će marijanska svetišta diljem zemlje pa tako i 4 najveća u Slavoniji – u Aljmašu, Dragotinu, Ilači i Šumanovcima, te svetište Marija Lurd u baranjskom Popovcu.

Velika Gospa je blagdan kada se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

U Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu pobožnosti i pripreme se provode i više dana uoči same svetkovine, kada se ponovno očekuje na tisuće hodočasnika.

„Kao upravitelj ovog svetišta svima kličem: dobro došli, milost stekli, mir našli, utjehu postigli i blagoslov dobili”, poručuje velečasni Ante Markić.

Raspored misa i pobožnosti uz Veliku Gospu u Aljmašu:

Trodnevnica za Veliku Gospu počinje 11. kolovoza:

Kroz tri dana sveta je misa u 18 sati. Iza mise je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. Trodnevnicu vodi Fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u kući susreta “Tabor”. Za vrijeme trodnevnice prilika za svetu ispovijed. U te dane može se automobilom doći do samog svetišta.

Na uočnicu Velike Gospe u nedjelju, 14. kolovoza. od 17 sati prilika je za svetu ispovijed.

Sveta misa prije podne je u 9:30

U 17:30 pobožnost je Križnog puta na aljmaškoj “Kalvariji”. U 19 sati je sveta misa, uvod u slavlje Velike Gospe. U 20 sati je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. U 21 sat kreće procesija sa zapaljenim svijećama do Gospine kapelice “Na Lipi”, gdje će biti prigodna Marijanska pobožnost.

Na Veliku Gospu u ponedjeljak, 15. kolovoza svete mise su: 6, 8, 10, 12, 16, i 18 sati. Sveta misa u 12 sati je za stradalnike Domovinskog rata. Sveta misa u 18 sati je mlade bračne parove i njihovu djecu. Na kraju mise je blagoslov djece.

Nedjelja iza Velike Gospe:

U nedjelju, 21. koloovoza hodočašće je bolesnika i nemoćnih osoba i ujedno blagoslov vozača i vozila.

Svete mise su u 10. i 18. sati.

Nakon mise blagoslov bolesnika, vozača i vozila. Može se doći s vozilom do samog svetišta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.