Hrvatski radio

Radio Osijek

Svi gradovi i općine u OBŽ protiv komaraca

25.04.2019.

13:09

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

S prvim stabilnijim vremenom Zavod za javno zdravstvo OBŽ dat će preporuku za tretiranje komaraca, jer je obavljen monitoring, kojim je zabilježeno 7 vrsta i sve veći broj na području grada- rečeno je na sastanku Korodinacije.

Sve općine i gradovi moraju sudjelovati u provedbi Strategije kontrole komaraca u OBŽ od 2019. do 2024. godine, a u sve trebaju biti uključeni i građani različitim edukacijama, jer jedino će ih tako biti moguće savladati- rekao je župan Ivan Anušić. Prema riječima dr. sc. Nataše Turić s Odjela za biologiju osječkoga Sveučilišta, u ovoj godini treba obaviti sve pripreme kako bi se od sljedeće Strategija mogla u potpunosti provoditi. Potrebno je uključiti Kopački rit, izraditi topografske podloge  i smanjiti sve terenske poteškoće uključivanjem Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda. Dr. sc. Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo OBŽ  predstavio je projekt "Suzbijanje komaraca u prekograničnoj oblasti" kojeg provodi Institut za javno zdravlje OBŽ u suradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sombor i Fondom "Europski poslovi" iz Novoga Sada. "Komarci ne znaju za granice i predstavljaju globalni problem" - kaže Brdarić, koji je najavio i prvo tretiranje komaraca u Osijeku čim se vrijeme bude stabiliziralo. Uz ostalo, izraženo je zadovoljstvo što napokon počinje izrada dokumentacije za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak, za koji je još lani osigurano 15 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Predsjednik Uprave EKOS-a Milan Kamenko očekuje da će se do kraja svibnja nati izvođač, a prvi otpad na Orlovnjaku bit će krajem 2024. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.