Hrvatski radio

Radio Osijek

"Svi ZAjedno hrvatsko naj" – ove godine zvijezde su konji lipicanci 

21.03.2023.

14:17

Autor: Marija Vukasović Petrinović

U Vukovaru predstavljen program festivala "Svi ZAjedno hrvatsko naj"

U Vukovaru predstavljen program festivala "Svi ZAjedno hrvatsko naj"

Foto: Miroslav Šlafhauzer / Grad Vukovar

U Vukovar se ove godine vraća  Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi ZAjedno hrvatsko naj”, koji će se održati od 5. do 7. svibnja, najavljeno je danas na konferenciji za medije. 

Okosnicu petog izdanja ove manifestacije čine konji lipicanci, s obzirom da su uvršteni na UNESCO -v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Lipicanci će nastupiti u Perivoju dvorca Eltz, a njihov će ples pobuditi priču iz najsjajnijeg doba Vukovara o kočijama, lovačkim psima i sokolarima. Ambasador ovogodišnjeg festivala je Zlatan Stipišić Gibonni.

Festival koji donosi dobro raspoloženje i pregršt događaja

„Zadovoljstvo nam je danas najaviti kako se u Vukovar vraća festival koji donosi dobro raspoloženje i pregršt događanja. Posebno nam je drago ugostiti glazbenike poput Gibonnija, Klape Šufit i Giuliana, sigurni kako će program festivala u Vukovar privući brojne posjetitelje. Svi ste dobrodošli, a nadamo se da će biti i lijepo vrijeme za taj događaj na otvorenom“, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava  i pozvao sve sugrađane i posjetitelje da uživaju u 5. izdanju Festivala.

Ovogodišnji će se festival održati na tri lokacije: Trg Republike Hrvatske na kojemu će biti glavna pozornica i ugostiteljske kućice, Korzo uz koji će se smjestiti sajamski štandovi s domaćim proizvodima iz cijele Hrvatske te Perivoj dvorca Eltz u kojemu će se održati izložba oldtimera i Bal lipicanaca.

Najavljeno sudjelovanje više od 600 sudionika iz cijele Hrvatske

Autor i producent Festivala „Svi ZAjedno hrvatsko naj” Aleksandar Kovačević podsjetio je kako jedinstveni festival u Hrvatskoj naglasak stavlja na kulturnu baštinu, a ove godine donosi uistinu bogat program.

„Festival traje tri dana, sudjelovat će više od šest stotina sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Lipicanci ove godine čine okosnicu manifestacije, s obzirom da su posljednji uvršteni na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Namjera nam je da festival bude mjesto na kojemu će se posjetitelji svake godine moći upoznati sa zaštićenom hrvatskom baštinom i tradicijom“, pojasnio je Kovačević.

Direktorica Turističke zajednica grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je i kako je Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi ZAjedno hrvatsko naj” dobitnik turističke nagrade Simply the best, a Europska komisija dodijelila mu je nagradu Effe Label.

 

U subotu, 6. svibnja održat će se predstava "Ples baroknih konja dvorca Eltz"

 

"Naime, neki od lipicanaca, koji se trenutno uzgajaju u privatnim ergelama, potomci su Eltzovih ergela. Riječ je o oživljenoj povijesti iz 19. stoljeća kada su se ovdje uzgajali lipicanci. Priča je to iz najsjajnijeg doba Vukovara o kočijama, baroknim konjima, lovačkim psima i sokolarima u doba baroka, uz glazbu i scene dvorskoga života. Vjerujem da će sve zanimati večera tadašnjega plemstva. Sve će, vjerujem, biti vrlo zanimljivo, a možda jednom prerasti i u samostalnu manifestaciju. Održat će se i izložba oldtimera, a uz programe na Korzu i glavnom gradskom trgu u našem će gradu biti vrlo živo. Manifestacija, već sada tradicionalna, prerasta u jednu od najznačajnijih za Vukovar s obzirom da generira dobre turističke brojke u vidu posjetitelja, noćenja i potrošnje“, objasnila je Sekulić dodajući kako je i Sajam cvijeća koji se inače održava uoči Dana grada Vukovara uvršten u ovogodišnji program festivala.

Ambasador petog izdanja Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi ZA jedno hrvatsko naj" je Zlatan Stipišić Gibonni koji će održati koncert na glavnom gradskom trgu, nakon svečanosti otvorenja, u petak, 5. svibnja s početkom u 21 sat.

Koncerte će u sklopu festivala 6.svibnja održati Klapa Šufit i 7. svibnja Giuliano.

Program festivala predviđa nastupe raznih skupina iz cijele Hrvatske koji će predstaviti nematerijalnu kulturnu baštinu. Tako će između ostalih nastupiti KUD Jedinstvo iz Splita, KUD Milan Begović iz Vrlike, SKUD I. G. Kovačić i brojni drugi.

Detaljniji program festivala pronađite na https://svizajedno.eu/


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.