Hrvatski radio

Radio Osijek

Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara

10.03.2023.

13:57

Autor: Hina/Marija Vukasović Petrinović

Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara

Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara

Foto: MVP / Radio Osijek

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i svetom misom u Vukovaru je obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara.

U ime predsjednika Republike, vijenac je položio i svijeću zapalio predsjednikov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar, a u ime predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić.

"Hrvatski branitelji su svojim postrojavanjem dali prve temelje Hrvatskoj vojsci. Vidimo da Vlada modernizira i oprema hrvatskog vojnika i danas smo među saveznicima i partnerima poznati po tome što su naša iskustva iz Domovinskog rata ona koja se prenose među naraštajima hrvatskih vojnika, ali i predaju u vojnim školama", kazao je ministar Banožić.


Galerija
Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: MORH/-
Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: MORH/-Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek

Mažar je poručio da je današnji dan prilika, ne samo da se prisjetimo onih koji su dali živote kako bi mi danas uživali mir, nego i da budućim naraštajima prenesemo istinu o Domovinskom ratu i ponos koji je vladao na današnji dan 1991.

Predsjednik Savjeta za hrvatske branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić rekao je da se vremena postrojavanja prvih nenaoružanih postrojbi u Bogdanovcima sjećamo s ponosom, kao i ljudi koji su se tada postrojili, a kojih dobar dio više nije među živima.

Počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala su i brojna druga izaslanstva, među kojima i Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije, braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale na Memorijalnom groblju žrtava iz Doovinskog rata predvodio je župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić, a sudionike obilježavanja potom je okupila sveta misa u franjevačkoj župnoj crkvi svetog Filipa i Jakova.

Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara obilježava se 10. ožujka, na dan kada je 1991. organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima za bivšu Općinu Vukovar. Taj dan se obilježava od 2014.godine.

Galerija
Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: MVP/Radio Osijek
Svijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: MVP/Radio OsijekSvijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: MVP/Radio OsijekSvijeće i cvijeće za Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, Foto: MVP/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.