Hrvatski radio

Radio Osijek

Svijeće za Vukovar u cijeloj Hrvatskoj

17.11.2021.

19:03

Autor: Neven Knežević

hrt.hr Radio osijek

hrt.hr Radio osijek

Foto: - / -

Paljenjem više od 8 tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku učenici osnovnih i srednjih škola odali su počast gradu heroju. Svijeće su zapalili i predstavnici udruga, čelnici Grada, Županije, te MORH-a i MUP-a

I ove godine uoči Dana sjećanja na tragediju Vukovara u gradovima i naseljima diljem Hrvatske pale se svijeće i tako odaje počast gradu heroju čija je tragična sudbina prije 30 godina zaprepastila svijet koji je s nevjericom spoznao da se na pragu 21. stoljeća u srcu Europe događa najveća tragedija. Više od 8 tisuća lampiona zapalili su učenici osječkih osnovnih i srednjih škola duž Vukovarske ulice od raskrižja s Radićevom ulicom do Zelenog polja. Svijeće su zapalili i čelnici Grada i Županije - gradonačelnik Ivan Radić i župan Ivan Anušić, te predstavnici MUP-a i MORH-a. Prije toga izaslanstva županijskih i gradskih vlasti, vojske i policije, te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata u sjećanje na Vukovar položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika "Hrvatskom domobranu". 

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je kako je Vukovar  mjesto na kojem se Hrvatska obranila te zaustavljena velikosrpska agresija na istoku Hrvatske, čime je Osijeku i Vinkovcima omogućeno da se bolje vojno organiziraju i pripreme za ono što je dolazilo nakon okupacije Vukovara.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako se za 30. obljetnicu stradanja Vukovara s posebnim pijetetom sjećamo žrtve svih hrvatskih branitelja, koji su uložili nadljudske napore u najtežim trenucima Domovinskog rata te svih poginulih i nestalih branitelja i civila.

Učenici pale svijeće

Ivan Radić i Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.