Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjedočili Danijel Šarić i Predrag Rački

18.09.2023.

14:08

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

Nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalim suoptuženicima

Nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalim suoptuženicima

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje braći Mamić i petorici suokrivljenih u aferi Dinamo 2 za nezakonito izvlačenje 19 milijuna eura iz kluba. Svjedočili su nogometaš Danijel Šarić i njegov nekadašnji menadžer Predrag Rački, a nastavljeno je i svjedočenje financijske vještakinje Ksenije Špoljarić.


Njoj je priložena kopija računa u kojoj je vidljivo da je Miroslavu Ćiri Blaževiću uplaćeno 400 tisuća eura iako se u optužnici tvrdi kako za to nema dokaza. Zbog toga je obrana zatražila dodatno vještačenje, jer smatraju kako će ono pokazati da je Zdravko Mamić imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu koji je tada bio u ogromnim dugovima. Danas je vještkinja utvrdila da je klub, kao sportsko dioničko društvo, na dan otvaranja stečaja 06.05.2002. godine bio u minusu za više od 350 milijuna kuna. Utvrđeno je i kako je na računu Zdravka Mamića tada bilo puno više novaca nego što to USKOK tvrdi odnosno da je Zdravko Mamić imao dovoljno sredstava da vrši pozajmice Dinamu. To je i prošli put na raspravi bilo utvrđeno da se ovdje radi o pozajmicama koje je on jako brzo vraćao odnosno da je njegovo potraživanje prema Dinamu bilo puno veće nego potraživanje kluba prema njemu. Kada bi se to „prebilo” Dinamo bi i dalje bio dužan milijune Zdravku Mamiću, ustvrdila je nakon rasprave odvjetnica Nikkya Arthura Vuksana Ksenija Vržina dodavši kako se ovdje radi o zamjeni teza i da joj nije jasno zbog čega se uopće vodi ovaj postupak.


Nakon financijske vještakinje na klupu za svjedoke sjeo je bivši nogometaš Danijel Šarić koji je svjedočio o svom transferu u grčki Panathinaikos 2000. godine za kojeg je istaknuo da je iznosio 2,5 milijun tadašnjih maraka. Šarić je kazao kako je u ugovoru imao stavku o podjeli odštetnog iznosa, ali da ne može sa sigurnošću reći je li to bilo u omjeru 60:40 ili 50:50. Istaknuo je i kako je prvi dio odštete zaprimio sukladno odredbama ugovora, ali da je zbog neisplate drugog, u iznosu od 250 tisuća eura, bio primoran podići tužbu protiv Dinama. Ipak, nakon nekog vremena, kontaktirali su ga iz kluba s prijedlogom nagodbe u iznosu od 200 tisuća eura na što je pristao i što mu je isplaćeno u nekoliko rata. Šarić je rekao kako nije znao s kojeg računa mu je novac uplaćen te da je kasnije saznao da mu je jednu ratu platio okrivljeni Zdravko Mamić sa svog računa.Nakon što mu je predočen iskaz iz istrage da je o transferu razgovarao s Velimirom Zajecom Šarić ističe kako je to bilo prije 25 godina te da je Zajec tada bio direktor kluba, ali da se ne sjeća pojedinosti.


Šarićev menadžer Predrag Rački rekao je kako mu je naknadu za posredovanje u transferu plaćao NK Dinamo, da je o transferu razgovarao sa Zdravkom Mamićem ili Damirom Vrbanovićem, ali se danas ne sjeća točno s kim od njih dvojice. Naveo je da je naknada uplaćivana na njegov račun, da misli kako su uplate dolazile s nekog računa u Austriji, ali nije znao odgovoriti jesu li uplate dolazile s računa Zdravka Mamića.Nakon što mu je predočen iskaz iz istrage 2018. godine, u kojem je rekao kako je moguće da je to stiglo s Mamićevog računa, ali da na to nije obraćao pozornost, Rački je odgovorio da je to točno ako je tako tada rekao. Svjedok nije znao reći koliko koliko je novca na ime svojih usluga ukupno dobio od NK Dinama, a nije se mogao ni sjetiti koliko je točno iznosio transfer Danijela Šarića u Grčku.


Obrana traži dopunu financijsko-knjigovodstvenog vještačenja


S obzirom da je u istrazi spominjao kako je Šarićev transfer iznosio 1,5 milijun maraka, a da je Šarić u današnjem iskazu spominjao iznos od 2,5 miljuna maraka, na upite obrane da objasni razliku u iznosu Rački je kazao kako je visina transfera bila regulirana ugovorom između dva kluba, ali da danas ne zna je li to bilo 1,5 milijun ili 2,5 milijuna maraka.Obrana je najavila kako će tražiti dopunu financijsko-knjigovodstvenog vještačenja jer smatra da nije analiziran cjelokupan promet na računu Zdravka Mamića u Austriji te stoga jer je Uskok sam provodio izračun štete, iako za tako nešto nema potrebna stručna znanja. Odvjetnik Zdravka Mamića Filip Glavaš smatra kako dopunom vještačenja treba napraviti kompletan uvid u Mamićeve račune u Austriji, Hrvatskoj i Lihtenštajnu kako bi se utvrdilo točan uvid sredstava s kojima je raspolagao, jer je i iz današnjeg iskaza svjedoka Danijela Šarića vidljivo da je Zdravko Mamić podmirivao obveze NK Dinama prema igračima. 


Suđenje se nastavlja već sutra kada bi na klupu za svjedoke trebali sjesti Niko Kranjčar, Silvio Marić i Mirko Lulić. 


  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.