Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetiljke ispunile Dunav u spomen na žrtvu Vukovara

18.11.2020.

18:47

Autor: Vedran Drabek

Svjetiljke ispunile Dunav u spomen na žrtvu Vukovara

Svjetiljke ispunile Dunav u spomen na žrtvu Vukovara

Foto: - / -

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ove je godine obilježen puštanjem više od 700 svjetiljki u spomen na ubijene i nestale branitelje i civile .

Točno u 17 sati, 18. studenoga, brodskom sirenom označen je trenutak puštanja više od 700 lampiona u Dunav s nekoliko brodica u spomen na one koji su podnijeli najveću žrtvu ratne 1991. godine. Tamna rijeka i trag svijetlosti koji se proteže nekoliko stotina metara prizor je koji svake godine ostaje i više nego urezan, potvrdili su nam građani okupljeni uz obalu od Perivoja dvorca Eltz do Franjevačkog samostana.

Riječ je o činu pokrenutom prije nekoliko godina na inicijativu Gradskog muzej Vukovar i Zajednice športsko- ribolovnih udruga Vukovara, istaknuo je predsjednik Športsko-ribolovne udruge "Dunav", Alen Bajnrauh:

Zahvaljujući Muzeju koji je i zaslužan za prvi korak, te našoj, a kasnije i realizaciji svih ostalih gradskih športsko-ribolovnih društava puštamo svjetiljke u ovom simboličnom broju budući da je nažalost poginulih i nestalih puno više. Ograničeni smo kapacitetima, no drago nam je što primjećujemo kako se sve više građana priključuje samoinicijativno uz obalu puštajući svjetiljke. A to je pokazatelj da je ova ideja u spomen na sve one kojih nema zaista zaživjela, zaključio je Bajnrauh.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.