Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana

18.01.2021.

15:13

Autor: Stjepan Filipović / Amoreta Bajto

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se u Osijeku i ove godine, od 18. do 25. siječnja, ali pod nešto drukčijim okolnostima s obzirom na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera. Riječ je o događaju koji u našem gradu ima tradiciju dugu gotovo skoro cijelo stoljeće.

Naime, prvi molitveni skup s tom nakanom dogodio se 1925. godine. Ovogodišnja krilatica Molitvene osmine izabrana je iz Ivanovog evanđelja "Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda" (Iv 15, 5-9). Tekstove za ovogodišnju Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripremila je zajednica protestantskih redovnica iz Grandchampa u švicarskom kantonu Neuchâtel. Ovaj molitveni događaj u našem gradu priredila je Ekumenska koordinacija osječke regije koju čine doc. dr. Antun Japundžić, predavač ekumenske teologije na KBF-u u Đakovu te član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog; protojerej Aleksandar Đuranović, arhijerejski namjesnik i osječki paroh; pastor Darko Turšić iz Reformirane kršćanske kalvinske Crkve; mons. Ivan Čurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki; Branko Berić, biskup Evangeličke Crkve i pastor u Osijeku; preč. Ivan Jurić, župnik Župe Preslavna Imena Marijina; vlč. Alojz Kovaček, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda; fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku; jerej o. Siniša Mićanović, drugi paroh borovonaseljski; jerej o. Goran Todorović, paroh bjelobrdski i Marija Krivić, voditeljica Katoličke laičke zajednice Molitva i Riječ. U preporuci za održavanje Molitvene osmine preporuča se da sve crkvene zajednice mole svaki dan tijekom osmine u svojim prostorima, slijedeći pripremljeni molitveni priručnik za ovu godinu, bez gostiju sa strane. Iznimku će činiti središnje ekumensko molitveno slavlje u Kapucinskoj crkvi sv. Jakova, u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 17 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.