Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan bolesnika - besplatno primiste, besplatno dajte!

11.02.2019.

13:38

Autor: Ksenija Zelenić

Foto - Dnevnik HRT-a

Foto - Dnevnik HRT-a

Foto: - / -

Besplatno primiste, besplatno dajte – geslo je današnjeg Svjetskog dana bolesnika kojega je proglasio Papa Franjo, a obilježava se uz današnji dan gospe Lurdske. U suvremenom društvu koje sve manje ima vremena za čovjeka, preispitujemo ovakve poruke.

Upravo bolesnici o kojima govorimo poručili su nam kako su većinom zadovoljni svojim liječnicima i medicinskim sestrama.Rijetki spominuju manjak komunikacije a nasilje osuđuju.
Najteže je biti pacijent. Iako je značenje strpljivost, uvijek su problemi osobni i najteži, potvrđuje to i liječnica obiteljske medicine u osječkom Domu zdravlja, Nataša Stainšić. Sve zavisi o danu, nekada odradimo 50-tak pacijenata među kojima je njih nekoliko s teškim, novootkrivenim dijagnozama, izađemo iz ambulante kao da nas je netko pregazio, a nekada primimo i više od 100 pacijenata i osjećaj je kao da nismo ni radili.
Edukacija, lijepa riječ, razumijevanje, trebale bi biti karakteristike našeg solidarnog zdravstvenog sustava.
Zdravlje je zanimljiv dar, a često nismo zahvalni na tom daru, rekao nam je duhovnik Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara u Osijeku, velečasni Ivan Jurić.
Tek se u bolesti sjetimo kako bolesnik ima samo jednu želju, da ozdravi. Tomu sigurno pridonosi lijepa riječ, razumijevanje i uzajamno povjerenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.