Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan borbe protiv HIV / AIDS-a

01.12.2016.

12:19

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do listopada 2016. godine evidentirano je ukupno 1.403. osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega ih je 474 oboljelo od AIDS-a.

U istom su razdoblju od posljedica AIDS-a umrle 202 osobe.Do listopada ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 77 novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, što je na razini prošle godine. Posljednjih godina prosječno se godišnje u Hrvatskoj bilježi 90 novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om što Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije. Ovo možemo dijelom objasniti uspješnijim otkrivanjem, redovitim testiranjem krvnih pripravaka i preventivnim aktivnostima u zdravstvenim ustanovama u kojima postoje savjetovališta. Antiretrovirusna terapija je u našoj zemlji dostupna i besplatna od 1997 godine. Samim time, liječenje zaraženih HIV-om je u Hrvatskoj relativno uspješno, čime se poboljšava prognoza i kvaliteta života oboljelih te pomaže u sprječavanju prijenosa HIV infekcije na druge ljude. Među zaraženima i dalje dominiraju muškarci, njih više od 85 %. Najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godina. HIV i AIDS u Hrvatskoj se registrira gotovo isključivo unutar grupa povećanog rizika ponašanja – među gej populacijom, intravenskim ovisnicima koji koriste iste zaražene igle i među osobama s promiskuitetnim ponašanjem. 

U Hrvatskoj se već 27 godina zajedničkim radom zdravstvene službe i mnogobrojnih sudionika izvan zdravstva kontinuirano i intenzivno provode mjere sprečavanja, suzbijanja i liječenja HIV/AIDS-a prema Programu mjera zdravstvene zaštite, Hrvatskom Nacionalnom programu za prevenciju HIV/AIDS-a i posebnim preventivnim programima u desetak savjetovališta dijeljem Hrvatske. Sve aktivnosti koje se kontinuirano provode imaju za cilj održati ovu relativno povoljnu epidemiološku situaciju, smanjiti broj novooboljelih od HIV/AIDS-a u budućnosti te unaprijediti skrb za zaražene osobe i osobe u povećanom riziku za infekciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.