Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan borbe protiv raka

04.02.2020.

12:39

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika "JA KA" održala je konferenciju za novinstvo na kojoj je o prevenciji i liječenju bolesti govorila predsjednica Udruge, Veselinka Kastratović .

"Najvažnije je ljude podsjetiti da redovno odlaze kod liječnika, redovno osluškuju svoje tijelo jer uvijek postoje simptomi koji ukazuju da se bolest javlja. Iznimno je važno da i liječnici opće prakse, ako im ljudi dođu, prepoznaju i odmah pošalju na pretrage. Kroz svoj rad udruga Jaka poziva žene da se redovno javljaju, ali ne samo žene, na nacionalni program ranog otkrivanja raka grudi, vrata maternice, te općenito na karcinom debelog crijeva, a kako je počela i kampanja za rano otkrivanje karcinoma pluća ove smo godine kampanju pojačali i kroz rad želimo ljudima ukazati na to da ako dobiju poziv Nacionalnog programa, da se odazovu", rekla je predsjednica Udruge, Veselinka Kastratović. Obzirom da je kod žena i kod muškaraca karcinom pluća, traheja i bronha u porastu, kod muškaraca je na drugom, a kod žena na trećem mjestu po oboljenju i smrtnosti problem je dosta postao velik.
"Udruga Ja Ka će tijekom ove godine raditi niz projekata i programa, a ja za dva dana odlazim u Zagreb jer počinjemo jednu kampanju "Ne zaboravi me" za metastatski serozni karcinom jajnika te ćemo s kolegicama iz udruge "Sve za nju", koje su nositeljice tog projekta s Liječničkim zborom Hrvatske, s "Nismo same" i jednom farmaceutskom kućom i mi, iz udruge Ja Ka krećemo s kampanjom da se žene koje su oboljele od karcinoma seroznog metastatskog jajnika odazovu na testiranje BRCA 1 i BRCA 2 koje će biti u sklopu javnozdravstvenog sustava.
Osim toga, cijeli je niz projekata koje ćemo raditi kroz mala mjesta u Slavoniji i Baranji. Idemo do žena gdje možemo doista do njih doći kako bi im ukazali zašto je važno brinuti o zdravlju i to upravo iz ovog ugla iskustva žene koja je oboljela i 60 minuta s liječnicima na kavi gdje pružamo mogućnost da žene pitaju sve što ih zanima", pojasnila je predsjednica Udruge "Ja Ka", Veselinka Kastratović.
Prema podacima registra raka za 2016. godinu oboljelo je 425 žena, a u pet godina umre 300 žena. Visok je postotak žena koje umiru zato što se uglavnom o karcinomu jajnika puno ne zna, žene dođu u trećem, četvrtom stadiju i kada je u stvari preživljavanje vrlo malo. Nema nekog drastičnog porasta, međutim zabrinjava to što je sve više žena koje dolaze u trećem i četvrtom stadiju, a kod karcinoma jajnika smrtnost je 70 posto.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.