Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan borbe protiv zlouporabe droga

26.06.2017.

16:35

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama obilježen je i u Hrvatskoj. Terapijska zajednica "Ne-ovisnost" u Vrbici koja skrbi o tridesetak štićenika djeluje već desetak godina

70 posto svih policijskih zapljena droga u Hrvatskoj odnosi se na marihuanu što je slično rezultatima u drugim europskim zemljama. U Hrvatskoj je prošle godine bilo više od 11.000 zapljena svih vrsta droga istaknuto je u Vladinu uredu za suzbijanje zlouporabe droga. "Nemamo epidemiju ovisnosti o drogama", rekli su u Uredu, te dodali da se od svih oblika droga ilegalno prerađuje jedino konoplja. Broj liječenih ovisnika u prošloj godini bio je manji za 400 u odnosu na 2015., a prosječna dob ovisnika je 35 godina. Nažalost od posljedica konzumiranja droga u prvom redu heroina, prošle su godine umrla 32 ovisnika. Kako bi se pomoglo ovisnicima u Osječko - baranjskoj županiji već 13 godina djeluje Udruga za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnost", a posljednjih deset godina i terapijska zajednica u Vrbici koja skrbi o tridesetak ovisnika. U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Osijek tamo su se okupili predstavnici svih mjerodavnih institucija poput policije, medicinskih djelatnika, socijalnih ustanova i drugih kako bi još jednom upozorili na sve oblike ovisnosti uključujući kockanje i klađenje, kaže ravnatelj Denić Ćosić. U terapsijskoj zajednici u Vrbici velika se pozornost posvećuje radnoj terapiji štićenika u radionicama poput stolarske ili bravarske, a vode brigu o ratarskih kulturama i domaćim životinjama na vlastitom imanju, rekao je predsjednik Udruge "Ne-ovisnost", terapijske zajednice u Vrbici Tomislav Mišetić. Branimir je u terapijsku zajednicu došao prije 9 mjeseci i očekuje da će u njoj ostati sve dok ne bude dovoljno jake volje da se može suočiti s izazovima koji su ga u zajednicu i doveli. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.