Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan glazbe

21.06.2015.

00:01

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Taj je nadnevak prijedlog američkog glazbenika Joela Cohena, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, koji je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje. Od 2005. priredba je dobila atribut "svjetski", a obilježavaju je i Osječani.

Svjetski je dan glazbe  ispunjen susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta.  Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta. Ove će se godine Svjetski dan glazbe obilježiti u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Šibeniku. 

Ideja je da toga dana gradovi postanu zonom slobodne svirke i da glazbenici izađu na ulice i svojom svirkom slave glazbu. Obzirom da su se u obilježavanje Dana glazbe u Osijeku uključile razne glazbene i druge udruge, planirana su različita događanja u užem središtu grada prema „pariškom“ modelu koji ne uključuje velike, već viđene pozornice, nego prisniji kontakt glazbenika s publikom.

Lokacije koje će se koristiti za svirku u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima su Drvengrad, Sakuntala park, Prolaz Matice Hrvatske, Mažuranićev trg, kino Urania, Promenada kod Pješačkog mosta, Promenada kod Zimske luke, Gornjodravska obala kod kompe, Tvrđa, kompa i tramvaj, priopćio je Igor Delač, tajnik Slavonsko-baranjske podružnice Hrvatske glazbene unije. 

Veliko finale obilježavanja Svjetskog dana glazbe bit će koncert skupine Meritas u Tvrđi s početkom u 21 sat kao dio aktivnosti europskoga projekta „Mladi za zemlju“ koji Udruga Breza, uz podršku Dokkice, provodi zajedno s Gradom Osijekom.

U dvorištu kluba Vega u nedjelju se održava i završna večer festivala UFO kojeg organizira udruga „Urban fest Osijek“ uz nastupe bandova Garaža 29, BD Fuse, Aztec, Bite, Raskid 13, Bad Mushrooms i TBF.

Svi sadržaji organizirani u sklopu osječkog dijela obilježavanja Svjetskog dana glazbe su besplatni.  

  

 PROGRAM 21. lipnja 2015. 

Drvengrad- zbor „Dječji  vrtići grada Osijeka“ u 10 sati

Promenada kod pješačkog mosta- zbor „Dječji  vrtići grada Osijeka“ u 10,20 sati

Sakuntala park - jazz kvartet Glazbene mladeži Osijek i Savjeta mladih Grada Osijeka u 10,15 sati, No jazz band kvintet u 11 sati, Sing song swing sekstet u 12 sati, Two dollars and hope u 13 sati, OK Club u 13,30 sati i Reset u 14 sati.

Prolaz Matice Hrvatske (kod spomenika Franje Krežme)Glazbena mladež Osijeka u suradnji sa Savjetom mladih Grada Osijeka od 10 do 11 sati - kolaž program klasične glazbe- klapa Zrinski u 17 sati, STD „Pajo Kolarić“ u 17,30 sati, HKUD Željezničar u 18,30 sati, pjevačko društvo Svetog Josipa Radnika u 19 sati, zbor „Brevisice“ u 19,30 sati

Promenada između pješačkog mosta i „Zvona“Nera i Branimir acoustic duo u 18 sati, Fluentes u 18,30 sati, Kit Karson u 19 sati.

Promenada kod Zimske luke -„Adari“, Pop- rock acoustic u 19 sati, Igor Delač i „Aura band“ u 19,30

Gornjodravska obala kod kompeGlazbena mladež Osijeka u suradnji sa Savjetom mladih Grada Osijeka u 17 sati (kolaž program klasične glazbe)

Stubište ispred kina „Urania“ - zbor „Dječji  vrtići grada Osijeka“ u 10,45 sati, HPD „Lipa“ u 18,30 sati

Tramvaj na Trgu Ante Starčevića -pjevački zbor Zavičajnog kluba Zagoraca u 18 sati, HKUD „Osijek 1862“ u 18,45

Kompa -„RitmOS“ djembe udaraljkaši u 16,30 sati

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.