Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan glazbe slavi se na trgovima i promenadi

21.06.2019.

12:26

Autor: Radio Osijek

Foto:Hrvoje Grbeša

Foto:Hrvoje Grbeša

Foto: - / -

Na kalendarski početak ljeta slavi se Svjetski dan glazbe nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama i trgovima. Brojni su hrvatski gradovi i mjesta organizirali program, među kojima je i Osijek gdje nastupaju rockeri, jazz glazbenici i DJ-evi.

Prvi dio programa obilježio je sredinom dana nastup sastava Echoes na Trgu slobode, od 18 do 20 sati na Trgu bana Jelačića nastupaju Jazz trio i Zlatko Barač, od 18 do 21 sat na promenadi DJ Umbo, a od 18 sati kod Vodenih vrata za dobru zabavu zaduženi su "ambasadori klupske scene" (Junior G, DJ Noldar aka Noise Explicit, Verdum i Jan Dark).

"Osijek je kolijevka glazbe i bitno je da je glazba tu oko nas. Na trgovima i ulicama na Svjetski dan glazbe zastupljeni su svi glazbeni žanrovi. Glazbenici nastupaju svojevoljno, bez ikakvih honorara, izloženi suncu i komarcima", rekao je, gostujući u našem programu, tajnik osječke podružnice Hrvatske glazbene unije Hrvoje Grbeša.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika u povodu Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

201609_0265ca7c5d38ee11b22b-1.jpg

201609_0265ca7c5d38ee11b22b-1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.