Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan hipertenzije

17.05.2017.

09:44

Autor: Amoreta Bajto/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaki treći stanovnik Hrvatske danas ima povišene vrijednosti arterijskoga tlaka, a na tablici broja umrlih zbog kardiovaskularnih bolesti izrađenoj prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjska županija nalazi se na petom mjestu od 20 županija po broju umrlih.

Prema posljednjim obrađenim podacima, iz 2015. godine, upravo su kardiovaskularne bolesti bile uzrokom smrti u 47,4 % slučajeva na području cijele Hrvatske, a umrle su ukupno 25.694 osobe, što čini grad veličine Đakova ili Požege. Još više zabrinjava podatak što su u skupini osoba mlađih od 65 godina kardiovaskularne smrti na drugom mjestu, odmah iza smrti zbog malignih bolesti. U toj je dobnoj skupini umrla 2631 osoba – 2020 muškaraca i 611 žena. Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni krvni tlak, koji se danas u svijetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su samo u 2015. odnijele gotovo 26.000 života.

Kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti u 47,4 posto slučajeva, a od njih su u 2015. umrle 25.694 osobe, što čini grad veličine Đakova, Čakovca, Požege, Sinja ili Petrinje, ističe predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju Bojan Jelaković. Podaci pokazuju da se 60 posto osoba s hipertenzijom liječi, odnosno da dobiva preporuke i liječničke recepte za lijekove protiv visokog tlaka, no kontrola tlaka postiže se svega kod 20 posto bolesnika, dodaje Jelaković. Uzroci hipertenzije su pretilost, premalo tjelesne aktivnosti, prekomjeran unos kuhinjske soli, alkohol, pušenje, ali i šećerna bolest te oštećenja bubrega.
Sve je to moguće spriječiti, ističe Jelaković, no ljudi teško mijenjaju loše navike pa su dosadašnji pokušaji i programi provedbe prevencije polučili slabi uspjeh. Drugi je razlog loše kontrole visokog tlaka to što trećina oboljelih nikada ne uzme ni jedan propisani lijek, a oni koji počnu s liječenjem s vremenom propuštaju terapiju. U Hrvatskoj su dostupni svi lijekovi za liječenje hipertenzije, kao i suvremene intervencijske metode. Hrvatsko društvo za hipertenziju pripremilo je ove godine smjernice za dijagnostiku te bolesti, gdje su jasno određene pretrage koje treba napraviti kod određenih pacijenata, što bi liječnicima trebalo olakšati pristup liječenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.