Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan hrane: Zdrava prehrana - izazov našeg vremena

16.10.2019.

10:23

Autor: Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Treća Hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane počela je danas na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Dvodnevni je skup i nacionalno obilježavanje Svjetskog dana hrane,16. listopada.

Za središnju je temu Svjetskog dana hrane izabrana pretilost. Na skupu je, među ostalim, iznesen podatak da je trećina pretile djece mlađa je od 5 godina te da je problem globalan a promjene navika neophodne- upozorio je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić. U svijetu 820 milijuna ljudi pati od gladi, istovremeno 670 milijuna odraslih i 120 milijuna djece od debljine- podatak je koji je iznijela konzultantica Svjetske agencije za hranu Akbalik Gokce no, također ističe, da debljina i prekomjerna težina ne znači da osoba jede previše hrane, posljedica je to i nedovoljne nutritivne vrijednosti i loše ishrane.  Raznovrsna hrana dostupna svima, kvalitetna i zdrava, ono je za što se zajedno trebaju zauzeti vlade, proizvođači, akademska zajednica, potrošači... Veliki izazov u kontroli kvalitete je povećani trend prevara u području hrane što nanosi i velike gospodarske štete- upozorila je i pomoćnica ministrice poljoprivrede Tatjana Karačić kao i na opasnosti internetske kupovine hrane. Mehanizmi kontrole, kaže, postoje ali je potrebno unaprijediti ih.

Podaci organizatora:  

Dvodnevna konferencija se odvija u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva RH, uz podršku Organizacije za poljoprivredu i hranu UN-a (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Suorganizatori konferencije su FAZOS Osijek, PTF Osijek i PBF Sveučilišta u Zagrebu.

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta.

Danas je sve više ljudi prisiljeno napustiti svoje domove zbog ratnih i drugih sukoba i političke nestabilnosti, te se globalne migracije ovog opsega ne bilježe još od vremena II. svjetskog rata. Pored ratova, glad, siromaštvo i klimatske promjene su također važni čimbenici koji doprinose migraciji stanovništva. Organizacija za prehranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (FAO) poziva na suradnju vlade, agencije UN-a, privatni sektor, civilno društvo i lokalne zajednice da bi se dobio potpuni uvid u migracijske tijekove te potiče zemlje da ugrade važno pitanje rješavanja migracija u svoje politike ruralnog razvoja. Uz to, FAO podržava zemlje u istraživanju razvojnog potencijala migracija, osobito u pogledu prehrambene sigurnosti i smanjenja siromaštva.

Prema nedavno objavljenim Održivim ciljevima razvoja, jedan od najvećih izazova s kojima se svijet susreće je vezan uz osiguranje dovoljne količine hrane za sve. Naime, prema sadašnjim predviđanjima će do 2050. godine na svijetu živjeti 10 milijardi osoba, a trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti nutritivne potrebe tako velike svjetske populacije. Da bi se osigurala dovoljna količina hrane za još dodatnih dva milijuna ljudi u 2050. godini, proizvodnja bi trebala narasti za čak 50 posto na globalnoj razini.

Sigurnost hrane je kompleksno pitanje koje zahtijeva holistički pristup u svim područjima – pothranjenost, proizvodnja, doprinosi malih proizvođača, fleksibilnost u proizvodnim pogonima i stabilno korištenje dostupne bioraznolikosti i genetskih izvora.

Svjetski dan hrane se veže se uz postizanje globalnog cilja: 0 % gladi, koji svijet može ostvariti samo zajedničkim naporom i trudom.

Srijeda, 16. listopada 2019.


10:00 – 10:15 sati - Uvodna riječ doc.dr.sc. Krunoslava Dugalića, ravnatelja HAPIH-a
10:15 – 11:00 sati - Pozdravne riječi organizatora, pokrovitelja i visokih uzvanika
11:30 – 13:00 sati - Obilježavanje Svjetskog dana hrane
Okrugli stol: „Zdrava prehrana – sve veći izazov današnjeg vremena“
Uvodna riječ, Ministarstvo zdravstva RH
Sudionici Okruglog stola:
- prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., pomoćnica ministra, Ministarstvo zdravstva RH
- Akbalik Gokce, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO)
- prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med., pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, KBC Osijek
- prof.dr.sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
-doc.dr.sc. Silvija Canecki-Varžić, dr.med, voditeljica Zavoda za endokrinologiju, KBC Osijek
- dr.sc. Darja Sokolić, CSH, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
Moderator: Mislav Togonal

14:30 – 14:45 sati - Uvod u 3. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
14:45 – 16:15 sati - Evaluacija prehrane kao temelj procjene rizika
14:45 – 15:00 sati - Multifunkcionalnost podataka o prehrambenim navikama
prof.dr.sc. Daniela Čačić Kenjerić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
15:00 – 15:15 sati - Strateški plan RH za smanjenje unosa soli
dr.sc. Bojan Jelaković, dr.med., KBC Zagreb
15:15 – 15:30 sati - FoodEx 2 klasifikacija hrane
dr.sc. Sofia Ioannidou, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
15:30 – 15:45 sati - Prirodni dodaci prehrani i potencijalni rizici
izv.prof.dr.sc. Andrijana Rebekić, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
15:45 – 16:15 sati - Rasprava

Četvrtak, 17. listopada 2019.

09:00 – 10:30 sati - Prikupljanje i obrada podataka
09:00 – 09:20 sati - Državni inspektorat: koje su prednosti objedinjenog sustava kontrole?
mr.sc. Gordan Jerbić, dr.med.vet., Anamarija Crnić, dipl.ing., Državni inspektorat RH
09:20 – 09:35 RIPS sati - (Sustav identifikacije i prioritizacije rizika) – austrijski pristup
dr.sc. Klemens Fuchs, Austrijska agencija za zdravstvo i sigurnost hrane (AGES)
09:35 – 09:50 sati - Sustavi prikupljanja podataka i izvještavanja u EU
dr.sc. Ákos Bernard Jóźwiak, Nacionalni ured za sigurnost prehrambenog lanca (NEBIH), Mađarska
09:50 – 10:05 sati - IDRisk (Improving Data quality for RISK assessment) – predstavljanje zajedničkog projekta Portugala i Hrvatske
Sidney Tomé, Nacionalni zavod za javno zdravstvo Dr. Ricardo Jorge (INSA), Portugal
10:05 – 10:30 sati - Rasprava
11:00 – 13:00 sati - Procjena rizika: aktualnosti i trendovi
11:00 – 11:15 sati - Procjena rizika u RASFF sustavu
Alen Petričević, dr.med.vet., Ministarstvo poljoprivrede RH
11:15 – 11:30 sati - BfR: Rano otkrivanje rizika- izazovi i prilike
dr. Torsten Herold, Savezni institut za procjenu rizika (BfR), Njemačka
11:30 – 11:45 sati - Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH
dr.sc. Brigita Hengl, dr.vet.med., CSH, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
11:45 – 12:00 sati - Ostaci pesticida u hrani – opasnosti i rizici
dr.sc. Iva Pavlinić-Prokurica, CZB, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
12:00 – 12:15 sati - Kontrola i praćenje genetski modifi ciranih organizama na tržištu Republike Hrvatske
dr. sc. Renata Hanzer, CSR, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
12:15 – 12:30 sati - Znanstveno utemeljena sljedivost hrane
dr.sc. Sandra Šikić, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“
12:30 – 13:00 sati - Rasprava
13:00 – 14:00 sati - Komunikacija s potrošačima
13:00 – 13:15 sati - Kako komuniciramo s potrošačima putem dodatnih oznaka na proizvodima? dr.sc. Sanja Kolarić-Kravar, Ministarstvo poljoprivrede RH
13:15 – 13:30 sati - Komunikacija o rizicima porijeklom iz hrane – obnovljeni fokus na transparentnosti, angažmanu i suradnji
dr.sc. Barbara Gallani, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
13:30 – 13:45 sati - Rezultati Eurobarometar istraživanja “Sigurnost hrane na području Europske unije”: Gdje smo u odnosu na ostale EU članice?
Sara Mikrut Vunjak, dipl. iur., Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
13:45 – 14:00 sati - Rasprava
14:00 – 14:15 sati - Zaključci i zatvaranje konferencije

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.