Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan oralnog zdravlja

18.03.2023.

15:26

Autor: Željko Kovačević

Svjetski dan oralnog zdravlja u Medicinskom centru Mursa

Svjetski dan oralnog zdravlja u Medicinskom centru Mursa

Foto: Željko Kovačević / HRT

Djelatnici Fakulteta dentalne medicine i Medicinskog centar Mursa, danas su, u povodu 20. ožujka, Svjetskog dana oralnog zdravlja,  u svojim prostorijama, u Hadrijanovoj 10 E, besplatno pregledavali zube. Posebno su uživala djeca s kojima su se družile „Zubić vile”.

Luka Pul, dr.med.dent. Ističe kako bi zube trebalo prati i do 3 puta na dan,
„Bilo bi dobro to učiniti najmanje ujutro u uvečer, ako ne i više puta. Što se tiče četkica, sve su više popularne električne. Bilo takve ili obične, valja koristiti one s mekanim vlaknima, ali zato čistiti zube temeljito najmanje 2 minute, poželjno i duže, kružnim pokretima. Obvezan je i konac za zube i vodica za ispiranje usta.”
Čini se kao dvosatni posao svaki dan?
„Istina to tako izgleda, no sustavnim i svakodnevnim bavljenjem higijenom usta sprječavaju se bolesti ne samo zuba i zubnog mesa već i primjerice, kardiovaskularne bolesti. Rutinom ćete postići da sve napravite u manje od 15 minuta, što je malo ulaganja za cijenu zdravlja!”, ističe Luka Pul, dr.med.dent., jedan od četiri doktora dentalne medicine koji su se danas družili s malim i velikim pacijentima.
Istraživanje oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, koje je 2015. provela Hrvatska komora dentalne medicine, pokazalo je kako 11 posto ispitanika uopće ne održava zubnu higijenu korištenjem četkice za zube, a isto toliko nikada ih ne upotrebljava zubni konac. 

Direktor Medicinskog centra Mursa d.o.o., izv. prof. dr. sc. Robert Smolić

Direktor Medicinskog centra Mursa d.o.o., izv. prof. dr. sc. Robert Smolić

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.