Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan pčela

20.05.2020.

12:28

Autor: Mirta Milas

Foto: Agroklub

Foto: Agroklub

Foto: - / -

Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice Europske unije i mnoge druge zemlje svijeta Ujedinjeni su narodi proglasili 20. svibnja Svjetskim danom pčela. Cilj je podignuti svijest o značaju pčela te upozoriti na smanjenje njihova broja u svijetu.

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. Ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne stotine milijardi dolara. Pčele su ključni dio brojnih ekosustava te dobar pokazatelj njihova zdravlja. Broj oprašivača u Europi smanjen je u posljednjih trideset godina za tri četvrtine. Mnogi znanstvenici smatraju da je razlog povećana uporaba pesticida i insekticida. "Zbog toga je slovenska inicijativa od velikog značaja" istaknuo je predsjednik županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović. "Na žalost ove nam je godine COVID-19 poremetio planove. Škole i vrtići ne rade pa nismo bili u mogućnosti organizirati obilježavanje Svjetskog dana pčela na kojem bismo djecu vrtićke i školske dobi upoznali s ulogom pčela u prirodi. Pčelarska je godina dobro počela. Pčele su nakon zime u dobroj kondiciji, uljana je repica dobro medila, a nakon nje i bagrem. Nisu to vrhunski prinosi, ali smo zadovoljni. U Osječko-baranjskoj županiji je od 700-800 pčelara s 37 000-42 000 pčelinjih zajednica koji proizvedu do 10 posto ukupne hrvatske proizvodnje meda (između 10 do 12 tona godišnje)".     

Predsjednik županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović, foto: HRT/M.Milas

Predsjednik županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.