Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan pčela obilježen i u Osijeku

20.05.2022.

13:57

Autor: HRT Radio Osijek

Svjetski dan pčela u Osijeku na Gajevom trgu

Svjetski dan pčela u Osijeku na Gajevom trgu

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Zbog smanjenja broja pčela i podizanja svijesti o njihovom značaju, diljem svijeta danas se obilježava Svjetski dan pčela, a iznimka nije bio niti Osijek gdje je ovaj dan obilježen prigodnim sajmom i edukativnim programom za školarce na Gajevom trgu. 

Okupljenim školarcima, ali i građanima, lokalni pčelari su, osim svojih proizvoda, predstavili i proces proizvodnje meda. Iako su brojne stvari i naučili mališani su pokazali i zavidno predznanje o pčelama i njihovoj ulozi u ekosustavu, a predstavljen je i projekt pod nazivom "Bee Path Net Reloaded" vrijedan 550 tisuća eura. Preko njega europski gradovi, među kojima je i Osijek, dijele iskustva o urbanom pčelarstvu, a koja, kako je poručio predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham, pokazuju da je možda došlo i vrijeme za promjenom zakonske regulative u Hrvatskoj „Kao što znamo u gradovima se kod nas pčele ne smiju držati, iako u Europi imamo sjajne primjere upravo toga. Imamo košnice u samim središtima velikih gradova, pa tako i u Ljubljani koja je i nositelj ovog projekta. Također, naš grad prijatelj Pforzheim ima na krovu gradske uprave košnice, a tzv. gradonačelnikov med koji se tamo proizvodi prodaje se u humanitarne svrhe”. Sve su to lijepe priče od kojih želimo prvenstveno učiti poručio je još Ham, ali istovremeno i poticati djecu na zdravu prehranu što med svakako jest.

"Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života" - Albert Einstein

Galerija
Svjetski dan pčela u Osijeku na Gajevom trgu, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek
Sajam u okviru obilježavanja Svjetskog dana pčela u Osijeku, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekSvjetski dan pčela u Osijeku na Gajevom trgu, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekPredstavljen je i proces vrcanja meda, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek

Više o ovom projektu i obilježavanju Svjetskog dana meda u Osijeku poslušajte u izjavama:


Školarci, predsjednik GV-a Vladimir Ham i pčelar Dalibor Gic

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.