Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan prevencije samoubojstava

10.09.2022.

13:21

Autor: HRT Radio Osijek

Svjetski dan prevencije samoubojstava

Svjetski dan prevencije samoubojstava

Foto: poliklinika-djeca.hr / HRT Radio Osijek

Svjetski je dan prevencije samoubojstava. Obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. U Hrvatskoj su u prošloj godini suicid počinile 572 osobe. 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 125 samoubojstava, a muškarci 447 - tri i pol puta veći broj. U dobnoj skupini do 18 godina bilo je izvršenih 7 suicida, ali i 70 pokušaja samoubojstva. Najviše samoubojstava počinile su osobe starije od 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život što je gotovo 40 posto od ukupnog broja samoubojstava. 

Najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježen je u Zagrebu odnosno Zagrebačkoj županiji 116, no na drugom mjestu je Osječko baranjska županija s 52 izvršena samoubojstva čime je prestigla Splitsko-dalmatinsku županiju koja je držala drugo mjesto. 

Predsjednik Udruge Životna linija i predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje Tin Pongrac poziva sve koji trebaju pomoć da se mogu javiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Osim toga poziva i Vladu na veća izdvajanja za aktivnosti u prevenciji samoubojstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.