Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan radija: „Dijalog, tolerancija i mir"

13.02.2019.

09:19

Autor: Radio Osijek/web HRT

Svjetski dan radija, studio Radio Osijeka, fotografija Amoreta Bajto HRT Radio Osijek.jpg

Svjetski dan radija, studio Radio Osijeka, fotografija Amoreta Bajto HRT Radio Osijek.jpg

Foto: - / -

Trinaestog dana veljače obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN - ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija. Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187  sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora.  Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.
Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja, kulturnih ).

Iako je prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu počela redovito emitirati još daleke 1920., a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. Unatoč rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušateljstva, podsjeća profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović. "Niti jedan novi medij nije uništio prethodni. Tako je i naš radio preživio sve turbulencije novih medija. Ostao je živ i to vrlo živ", rekla je Vilović.
Ovogodišnja je tema Svjetskoga dana radija „Dijalog, tolerancija i mir". Taj je moto zapravo definicija onoga što radiopostaje i rade, a to je informiranje, educiranje i povezivanje slušatelja, te poticanje na pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja. A da Radio danas može pridonijeti toleranciji i smirenju, slaže se i profesorica Vilović.
"Ljudi koji rade na radiju trebaju biti moderatori i oni koji će namjerno zaustavljati i usmjeravati neke izričaje neprihvatljive za uho najšire publike u eteru. To može zvučati kao cenzura, ali smatram da radio u ovom trenutku ima značajnu ulogu i nije bez razloga određen moto današnjeg dana", dodaje Vilović.

Obilježavajući Svjetski dan radija, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održat će se 2. Hrvatski radijski forum. O izradi hrvatske medijske strategije govorit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

radio-studio2-moj.jpg

radio-studio2-moj.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.